Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Även vi konstnärer behöver ett kulturhus

Kulturhus i Östersund – äntligen! En vacker dag – i en inte alltför avlägsen framtid – får vi vara med om invigningen.

Långt in i landet ligger Östersund som enda stad på mil efter mil.

För att hitta till kulturhus med scener, utställningslokaler och resurser för både besökare och aktörer, får jämtar i dag resa till Sundsvall, Umeå, Trondheim eller varför inte Luleå.

Trenden i resten av vårt land (och ännu tydligare internationellt) är att en stad med någon sorts aktning satsar på konst och kultur i alla dess former.

Det är en ekonomisk och demografisk sanning att städer som satsar på ett rikt kulturliv också är städer dit människor flyttar och vill stanna, och där företag etablerar sig och växer.

Vi vill knyta an till tidigare insändare som talat om ett kulturhus, där det hävdats att ”det primära är musikdelen”. Det är hög tid för oss yrkesverksamma konstnärer att haka på tåget.

Bild- och formområdet har ett minst lika stort behov av detta tänkta kulturhus!

Undertecknade arbetar inom konst och konsthantverk, och vill därför nu föra fram just bild- och formkonstens specifika behov av ett kulturhus. Så att ingen tar miste på att även vi längtar!

Några av våra drömmar kan nog gälla även för våra kära kollegor inom andra kulturgrenar också.

Konsten behöver ett kulturhus med tillåtande utställningslokaler, där både experimentell konst, oförutsägbar och utmanande konst, ickekommersiell konst och konsthantverk av ett samtida uttryck visas.

Vi har många fantastiska gallerier i vår stad, men alla ska de klara av sina hyror och levnadsomkostnader. Vi måste åka långt bort för att se utställd, udda, ung eller arg, konst i dag.

Ett kulturhus skulle kunna innehålla en kunskapsbank kring våra konstnärliga uttryck. Kanske ett resursbibliotek, förslagsvis även någon sorts källa till information om de estetiskt verksamma i länet.

Hela Mellannorrland saknar universitets- och högskoleutbildningar inom konsten, medan resten av landet rusar vidare med bland annat goda fortbildningar och konstnärlig forskning.

Inte minst ser vi ett kulturhus där alla de olika kulturella uttrycksformerna korsbefruktar varandra i och med samlingen under ett tak. Det som kallas ”samtidskonst” – den typ av konst som sällan hängs i ram, exempelvis performancekonst – kan med fördel framföras på en teater eller musikscen.

Annan experimentell konst kan vara ljudkonst, konstfilm och olika former av installationer, och de gränsar ofta till film, dans, musik och poesi. Vi drömmer om ett samkulturellt hus.

Vi är även en del konstnärer och konsthantverkare som sedan länge har behov av utökade kollektiva verkstäder. Vi saknar i dag möjligheter att arbeta med monumentalkonst, glas, sten, metallgjuteri med mera.

Kanhända faller detta utanför tankarna på ett kulturhus, det kan förläggas till en annan plats. Å andra sidan skulle ett scenario där även verkstäder kunde inrymmas i (eller externt höra till) ett kulturhus, skapa arbetsro och förenkla för yrkesverksamma att arbeta i länet.

Många konstnärliga uppdrag (offentliga utsmyckningar med mera) behöver skapas i just material och format som kräver dyra maskiner och verkstäder som inte varje enskild konsthantverkare kan bära ekonomiskt.

Attraktiva verkstäder skulle även skapa plats för nationella och internationella gästaktörer i förslagsvis ”artist-in-recidence” med workshops, föredrag, utställning eller scenframträdande vid avslutad gästarbetestid, med allt vad det innebär av tillflöde och utbyte inom konsten. Våra yngre konstskapare har också de ett behov av vettiga ateljéer för emellanåtbruk.

Detta är tankar tänkta under och efter en workshop i förra veckan anordnad av KRO/KIF, där samtalet handlade om just ett framtida resurscentrum för konsten i allmänhet och drömmar om ett kulturhus i synnerhet (KRO betyder Konstnärernas Riksorganisation och KIF står för Konsthantverkare och Industriformgivares Förbund).

Åsa Maria Hedberg och Kristina Wrang

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel