Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avgaser från utländsk trafik ett problem

Det kan vara av stor betydelse att erinra om alla onödiga utsläpp från tunga fordon av icke svensk nationalitet och i sådana mängder att man mår dåligt när man tar del av volymerna.

Den utländska transittrafiken genom Norrland och även svensk onödig transportverksamhet är av den omfattningen att man är förbryllad.

Det handlar om avgasutsläpp från dieselfordon i storleksordningen 16-20 miljoner liter per år! I Jämtlands län! I onödan!

Det tänker man nu åtgärda med en höjning av dieselskatten och det innebär ju ett antal miljoner till statskassan och den höjningen hämtar man från den svenskregistrerade tunga trafiken givetvis och fortsättningsvis lika stor mängd utsläpp.

Hur hämtar man in ”skattehöjningen” från utlandsregistrerad tung trafik, det blir nog lite mer omständigt. I vilken utsträckning tankar utlandsregistrerad tung trafik i Sverige? Jo i undantagsfall.  Tankvolymer på 2000 liter innebär att man klarar att rulla igenom hela landet utan påfyllning.

Där finns det åtgärder att ta tag i och det finns förslag. Det har väl blivit dags nu att ta tag i helheten när det gäller miljöfrågor!