Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avgift tas bort på färdtjänst för unga

Det dröjde inte länge förrän också funktionshindrade barn och ungdomar erbjöds fri färdtjänst nu när elevkortet på bussen blivit gratis.
Majoriteten i Östersunds kommun är överens.

De nya ungdomskorten på bussarna har börjat delas ut. Barn och ungdomar i åldrarna 6 -19 år i de flesta av länets kommuner får gratis busskort. Östersund är en av dem.

I samband med det uppkom frågan hur barn och unga med färdtjänst skulle bemötas. Skulle de som är beroende av färdtjänst och som inte kan åka kommunalt, tvingas fortsätta att betala?

Nej. Inte som det nu ser ut.

Den rödgröna majoriteten i Östersunds kommun är överens om att ta bort månadsavgiften på färdtjänsten för barn och ungdomar upp till 19 år. 26 augusti kan Miljö- och samhällsnämnden ta beslutet.

Den rörliga avgiften på 30 kronor per resa behålls, men månadsavgiften som ligger på 230 kronor försvinner.

– Eftersom månadsavgiften i färdtjänsten har motiverats med att den som har rätt till färdtjänst också får åka gratis med de vanliga bussarna kom vi fram till att det är rimligt att avgiften nu tas bort, säger Florian Stamm (MP), ordförande i miljö- och samhällsnämnden i ett pressmeddelande.

Färdtjänsten för funktionshindrade barn och ungdomar är gratis till och från skolan, precis som elevkortet var innan det ersattes av det kort som gäller på buss i hela länet hela året.