Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avgörande nära om högre årskurser i Sånghusvallen

Måndag 31 mars avgörs det om det blir även 4:or och 5:or i Sånghusvallens skola. Barn- och utbildningsnämnden har då ett extra sammanträde.

–Ska vi göra en ettårslösning eller en permanent?

Det säger nämndordföranden Karin Wallén (C).

– Vi måste ta del av det vi har fått oss till livs.

Hon syftar både på det som sades vid mötet med skolbarnsföräldrar från Sånghusvallen, och övriga delar av Ås, i måndags kväll och de skrivelser och andra skriftliga synpunkter som skickats in till nämnden.

När Sånghusvallens skola invigdes hösten 2012 var det med fyra årskurser, F-3. Men det var klart uttalat att de äldsta barnen skulle gå kvar, så att det hösten 2013 skulle vara F-4 och hösten 2014 F-5.

Men barnen som skulle börja i 4:an i höstas fick göra det en halvmil längre upp i byn, i Ås F-9-skola. De kommer att gå i årskurs 5 där och få sällskap av de nuvarande 3:orna i Sånghusvallen som enligt beslut 18 februari i barn- och ungdomsnämnden ska börja i årskurs 4 i Ås skola.

Skälet är trångboddheten i Sånghusvallens skola.

Och den totala bristen på två klassrum i höst inom grundskolan i Åsområdet ska enligt barn- och utbildningsförvaltningens förslag lösas i närheten av Ås skola. Att hyra och sätta upp två baracker är det som ligger närmast till hands.

– Låt barnen gå i baracker här i stället för att skicka upp dem till Ås, sa föräldern Magnus Karlsson i samband med ett mobiliseringsmöte i Sånghusvallens skolmatsal 10 mars.

– De kan gå i samma klassrum när de går på fritids, sa föräldern Magnus Rydell.

Nämndordföranden Karin Wallén framhåller att det är viktigt att politikerna fram till extramötet läser in sig på föräldrarna synpunkter, och hon uppmanar dem att tänka kreativt.

Själv vill hon ha en långsiktig lösning med sju årskurser i Sånghusvallen, F-6, som stämmer med den nya läroplanen.

Den 29 april ska Krokoms kommunfullmäktige säga ja eller nej till extrapengar till barn- och utbildningsnämnden och det förslag den enas om för två nya klassrum i Åsområdet.