Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avgrundsdjupa klyftor i säkerhetspolitiken

Den oroliga omvärld som på kort tid har vuxit fram påverkar givetvis även Jämtland. Den utrikespolitiska situation som hela landet nu står inför är mer krävande än någonsin tidigare under mina år i politiken.

I öster försöker Ryssland flytta gränser och styra utvecklingen i Ukraina. Därmed hotas den ordning vi har byggt upp i Europa efter det kalla krigets slut. Det revanschistiska och machonationalistiska Ryssland visar en ny oberäknelig sida.

I söder har den arabiska våren övergått i statskollaps, inbördeskrig och en våg av ny terrorism – från Nordafrika och Sahara till Syrien och Irak. Den humanitära situationen är fruktansvärd. Samtidigt ser vi flera humanitära katastrofer i bland andra Centralafrikanska Republiken och Sydsudan.

Detta ställer mycket stora krav på dem som ska leda EU respektive Sverige under de närmaste åren. Vi kommer att behöva mer samarbete och säkerhetspolitiskt utbyte med vår omvärld än tidigare.

Nu behövs ett starkt och sammanhållet europeiskt samarbete som står upp för mänskliga rättigheter, fred och internationell rätt.

Därför är det djupt bekymmersamt att de två partier som vill lämna och försvaga EU – V och SD – riskerar att få ökat inflytande efter valet.

S, V och MP har också avgrundsdjupa klyftor i synen på säkerhetspolitiken. Vad kommer att offras i en eventuell förhandling efter valet? Avbryts den uppbyggnad av försvaret som Alliansregeringen har inlett? Stängs kärnkraftsreaktorer så att Sverige blir beroende av rysk gas?

Detta tänker de rödgröna inte berätta förrän efter valet.

I ett läge när ett starkt EU behövs mer än någonsin så riskerar vi att få en rödgrön regering som är splittrad i synen på EU och säkerhetspolitiken. Det skulle försvaga både Sverige och EU.

I EU har vi på senare år utvecklat mekanismer för en gemensam utrikes- och säkerhetspolitik. Mycket återstår att göra, men viktiga steg har tagits. Sverige är i dag en konstruktiv röst i detta arbete. Tidigare i år rankades Sverige av den internationella tankesmedjan ECFR som det tredje bästa medlemslandet i att forma EU:s utrikespolitik. Bara Storbritannien och Frankrike bedömdes påverka mer. Detta inflytande kan vi glömma om vi får en splittrad regering.

Alliansen har presenterat ett gemensamt valmanifest där det framgår vad vi vill åstadkomma framåt. De rödgröna partierna har varsitt manifest där de är oense om 92 procent av förslagen. I denna oroliga omvärld riskerar vi få en regering som blockeras av interna förhandlingar.

Låt oss undvika detta. Alliansen har en framgångsrikt prövad politik för Sveriges förhållande till omvärlden. Vi hoppas få fortsatt regeringsansvar även när världen omkring går in i en svårare tid.

Carl Bildt (M)

utrikesminister

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel