Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Avhysning löser inget problem"

I Söderhamns kommun har det funnits tältläger med utländska medborgare sedan 2006. I stället för att tvinga dem att flytta på sig delar kommunen ut sopsäckar.
– Man har rätt att avhysa, men det löser inget problem, säger Lars Stål.

Söderhamns kommun har sedan länge ett samarbete med polisen, länsstyrelsen, markägare, bärföretag och den bulgariska Sverigeambassadören. Enligt Lars Stål, som är teknisk chef på Söderhamns kommun, har nedskräpningen i spåren av tältlägren varit en viktig fråga att försöka få rätsida på. Lösningen har varit att via bärföretagen dela ut sopsäckar och informera om vilka regler som gäller i Sverige.

– Det är enkel åtgärd, men det har visat sig fungera förvånansvärt bra. Det har inneburit att det inte alls skräpas ner lika mycket längre. De läger vi har runt oss ser ut som scoutläger nu. Det är ordning och reda, säger han.

Varje sommar uppstår det tältläger på 12-15 platser i kommunen, med upp till 60 personer på samma plats. Det är i bärtider de kommer.

Anledningen till att Lars Stål anser att avhysning inte är lösningen är att personerna som avhyses oftast bara flyttar vidare till någon annans mark.

När de uppstår nedskräpning är det kommunen som tar reda på soporna.

– Vi städar vart det än är. Vi har gjort tolkningen att vi tar ansvar för att städa på samtliga platser där tältläger har funnits, säger han.

Det har höjts röster, även i Söderhamns kommun, för att allemansrätten borde begränsas. Men det är inget som Lars Stål anser behövs.

– Jag ser ingen nytta med att göra inskränkningar i allemansrätten. Det är viktigare att försöka lära utländska medborgare, för att de ska bli socialt accepterade här.