Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avled efter "milt våld"

Socialnämnden i Krokom får svidande kritik efter att en vårdtagare flyttats med "milt våld" och därefter avlidit.

Till socialstyrelsen har det kommit in klagomål från en nära vän till vårdtagaren. Vännen räknar upp en lång rad punkter där han tycker att vården inte fungerat. Bland annat att 15 olika personer har besökt vårdtagaren på 18 dagar, personal som dessutom varit hårdhänt.

Mest kritik riktas mot då vårdtagaren flyttades till särskilt boende då hälsotillståndet på kort tid försämrades.

Enligt hälso- och sjukvårdsjournalen flyttas vårdtagaren med milt våld. IVO - inspektionen för vård och omsorg - tolkar biståndshandläggarens journalanteckning som att hemtjänstpersonalen mer eller mindre "stoppat in" NN i bilen, något som får stöd av hälso- och sjukvårdsjournalen.

På nya boendet var vårdtagaren otrygg och avled efter en kort tid på boendet.

Socialnämnden i Krokom ansåg inte att några fel begicks då vårdtagaren med "milt våld" flyttades till ett särskilt boende och avled där efter några dagar. Men nämnden får nu allvarlig kritik av Inspektionen för vård och omsorg.

Dessutom noteras att socialnämnden inte ens bemött klagomål på att det under drygt två veckors tid varit 15 olika personer från hemtjänsten på besök hos vårdtagaren.

Inspektionen för vård- och omsorg kräver nu åtgärder från nämnden.