Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avlidna

Arne Ekwärn

Arne Ekwärn, Östersund, har avlidit i en ålder av 92 år.

Han var född i Laxviken där han växte upp i en syskonskara av fyra barn. Han arbetade på 30-talet åt SCA i Fors och Stugun och åren 1940–55 var han kamrer vid SCA:s skogsförvaltning i Åsarna. 1955 återvände han hem och övertog föräldragården.

Arne gifte sig 1946 med Elly, född Söderlund, från Mårdsjön och de fick sonen Bosse tillsammans.

Arnes håg stod till jordbruket och inte alls till politiken. Trots det hamnade han efter övertalning på valsedeln och eftersom centerpartiet fick fler mandat än beräknat så kom han med i kommunfullmäktige.

Han blev så småningom kommunalnämndsordförande i gamla Föllinge kommun och sedan kommunalråd 1974 då storkommunen Krokom bildades. Han satt också med i pensionsdelegationen från att den inrättades 1962 i samband med ATP-reformen och fram till 1986 då två socialförsäkringsnämnder tog över ärendehanteringen.

Arne var respekterad och omtyckt i det egna lägret såväl som av meningsmotståndarna. Han var frihetsälskande, rättvis och klok och värnade alltid om den lilla människan. Han hade uppdrag i många föreningar och fann dessutom stor glädje i kyrkokören där han var aktiv i många år.

1981 gick han i pension och kunde då ägna sig fullt ut åt sitt jordbruk. I olika intervjuer och andra samtal var han alltid noga med att framhålla sin hustru Elly som var hans stöd i stort och smått och som skötte hem och jordbruk under hans aktiva år i politiken.

Arne var nyfiken och teknikintresserad och insåg möjligheter men även risker med ny teknologi. Han såg framåt och höll inte med om att ”det var bättre förr”.

2005 flyttade makarna till Östersund, men Arne fortsatte att på avstånd följa Laxviken och byns utveckling. Som den aktiva person han var, så hittade han nya sätt att hålla sig i form. Bland annat hjälpte han sonen så ofta han kunde med husbygget.

Han var mycket idrottsintresserad och fick nu mer tid över till att följa med i händelserna i sportvärlden. Han följde också barnbarnens liv och utveckling med stort intresse och engagerade sig i deras idéer vilket ledde till stunder med positiva meningsutbyten.

Arne Ekwärn sörjs och saknas av makan Elly, sonen Bosse med maka Marie, barnbarnen Therese med sambo Robin samt Madelene och Jeanette, övrig släkt och vänner.