Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avpixlandet kan vara början på slutet för SD

Blir Expressens avpixlande av sajten Avpixlat den torped som sänker Sverigedemokraterna? Omöjligt är det inte.

Tidigare avslöjanden kring SD har handlat om enskilda personer och avgränsade episoder. Nu handlar det om, kommer många hävda, att själva själen hos partiet blottlagts. Och den är i så fall inte vacker.

Tre av de fyra SD-are som Expressen låtit filma till nätupplagan var medelålders män från Skåne, den fjärde Marie Stensby från Föllinge, lärare och tills i går suppleant i SD:s styrelse.

Stensby urskuldade sig med att "sidorna triggar ju att man skriver saker som man inte har tänkt helt skarpt innan."

Den sortens fegande skulle Skånetrion aldrig nedlåta sig till.

Om, som Expressen hävdade i går, identiteten på 6 200 anonyma användare av de högerextrema sajterna Avpixlat, Fria Tider och Exponerat röjts så kan det få långtgående följder.

Att jämföra Uppdrag Gransknings valstugereportage 2002 om politikers inställning till invandring med gårdagens sanslösa SD-tirader blir som att jämföra en sommarbris med stormen Hilde.

En parallell kan dock dras direkt mellan de båda avslöjandena, nämligen de etisk-moraliska komplikationer som omger dem. Uppdrag gransknings nyttjande av dold kamera drog i gång en parallell debatt om det försvarbara i arbetssättet. Expressens scoop har tagits fram av den så kallade Researchgruppen, som inte är lika harmlös som namnet antyder.

Martin Fredriksson heter en av dess grundare och i går intervjuades han hovsamt av de Expressen-reportrar som skrev artiklarna. I intervjun låter han lika neutral som gruppen han representerar.

I verkligheten har han sin ideologiska hemvist i vänsterextremistiska AFA och när Researchgruppen tidigare i år tog ett diskret avstånd från den våldsbenägna gruppen lät det ungefär lika trovärdigt som när Jimmie Åkesson markerat distans till Avpixlat.

Det krävs en lång anställning på FRA för att ens ana hur Expressen i fjol höstas kom över SD-toppens egna mobilinspelningar från järnrörsnatten med gänget. Detsamma gäller nu Research-gruppens demaskering av Avpixlats skribenter.

Hursomhelst är SD svårt skadskjutet. Tidigare kriser har närmast stärkt partiet, det är tveksamt om så blir fallet nu. Enbart kommentarerna från de ovannämnda Fyras gäng räcker för att sudda bort bilden av den eventuella skillnaden mellan en förtroendevald SD-are och en medlem i Svenskarnas parti. Med tanke på hur Expressen segdrog publiceringen av järnrörsskandalen är mycket mer av den varan att vänta.

ÖP har tidigare hävdat att förutsättningarna för att SD med tiden utvecklas till ett normalt fungerande politiskt parti är mycket begränsade; såväl historien som partiets humankapital talar däremot. I stället för konfliktlösning genom politisk debatt är partiet tvingat till att förnya sig genom utrensningar. På sikt är det dömt att upplösas.

Men att en skuta går under är en sak, hur dess passagerare i livbåtarna ska bemötas en helt annan. I kampanjen mot SD finns ett illavarslande inslag av rent klassförakt.

Marie Stensby tillsammans med sin Västgötaspets Bacchus i hemmet i Föllinge. Bilden togs i samband med en intervju 20 november. Några dagar senare blev Marie Stensby invald som ersättare i Sverigedemokraternas partistyrelse.