Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avsaknad av skyddsjakt skadar vargen

debatt I dag är det länsstyrelserna som har makten över att bevilja skyddsjakt på stora rovdjur.

Skyddsjakt är det instrument som ska visa att Sverige klarar av att hantera de samhällseffekter som stora rovdjur orsaker.

Det är genom skyddsjakten som problemindivider ska plockas bort, dels för att förhindra att de tar fler tamdjur, dels för att det visa att samhället bryr sig om de människor som drabbas.

Men skyddsjakten behövs även för att lära flockdjuren att människor är farliga samt skapa acceptans för vargen.

Skyddsjakt är med andra ord en grundförutsättning för att rovdjursförekomst ska fungera i ett land med en befolkad landsbygd.

När regeringens utsedda vargkommitté, som innehöll alla intressenter i rovdjursfrågan, summerade arbetet var alla eniga om att skyddsjakt skulle användas som verktyg för problemdjur. Alla var överens – även miljörörelsen.

Ifall det finns stor sannolikhet att skador ska uppkomma kan skyddsjakt enligt gällande lagstiftning beviljas i förebyggande syfte.

Men trots att alla parter inom vargkommittén ansåg att skyddsjakt skulle användas, trots att det finns utrymme för att bevilja skyddsjakt i förebyggande syfte och trots att vargstammen växer varje år så avslår länsstyrelserna skyddsjaktsansökningar på löpande band.

Detta sker trots att angreppen nu omfattar hundar, får, nötboskap och till och med hästar.

Umeå Universitets färska rapport om ”Attityder till rovdjur och rovdjursförvaltning” visade att acceptansen för varg sjunker snabbt. I dag är det bara 66 procent som tycker om att ha varg i Sverige, i flera län är siffran under 50 procent.

Och nästan två tredjedelar av befolkningen tycker att jakt är rätt metod att reglera vargstammen.

Den överdrivna försiktigheten kring skyddsjakt, och avsaknaden av förvaltningsjakt, gör att acceptansen minskar och skadorna, oro, rädsla och kostnader för människor ökar.

Myndigheterna måste ta sitt ansvar. De individer som skapar problem för människor ska plockas bort.

Vargar som finns inne i byar eller tamdjurshagar kommer att ytterligare förstärka den alltmer negativa inställning

Vargar som finns inne i byar eller tamdjurshagar kommer att ytterligare förstärka den alltmer negativa inställningen till varg. en till varg.

En omfattande skyddsjakt måste komma igång omedelbart och ansvaret faller i slutändan på nästa regering.

Sven-Gunnar Sivertsson

länsordförande Jägareförbundet Mitt Norrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel