Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avskaffa pensionärsskatten

Sverige är det enda landet i världen där pensionärer beskattas högre än löntagare. Det är oanständigt. Pension är uppskjuten lön och pensionärer ska inte skattediskrimineras. Det är den borgliga alliansen som tillsammans med Sverigedemokraterna beslutat att pensionärer ska betala mer skatt än löntagare.

Det har resulterat i att en människa person som arbetat hela livet, och har en pension på 12 000 kronor i månaden, betalar ungefär 3 400 kronor mer i skatt per år än löntagare. Vi socialdemokrater går till val på att avskaffa skattediskrimineringen. Om vi får väljarnas förtroende 14 september, kommer vi därför att avskaffa pensionärsskatten.

Vi kommer att ge alla pensionärer en första skattesänkning 1 januari 2015. Med den sänkningen så försvinner skatteklyftan helt för de pensionärer som har det sämst, garantipensionärerna. 2016 tar vi nästa steg och alla pensionärer med en pension på upp till 12 000 kronor i månaden (genomsnittet för en kvinnlig pensionär) befrias från pensionärsskatt. Steg för steg tänker vi sedan gå vidare tills pensionärsskatten är helt avskaffad.

Men det här är inte det enda vi vill göra för att förbättra pensionärernas situation. Vill också förändra beräkningen för den så kallade bromsen i pensionssystemet. Det vill vi göra för att pensionerna ska utvecklas jämnare. Vi vill också föra över avgifter från premiepensionssystemet till inkomstpensionssystemet så pensionssystemet blir stabilare

Vi socialdemokrater ska se till att Sverige har lägst arbetslöshet i EU senast år 2020. Sambandet mellan det målet och bättre pensioner är enkelt. Om fler personer jobbar kommer det in mer pengar i pensionssystemet och då kan mer pengar delas ut i pensioner till våra äldre och välfärden stärkas.

Sedan alliansen tog över för åtta år sedan har arbetslösheten ökat med 25 procent.

Den stigande arbetslösheten har inneburit att socialbidragskostnaderna ökat med över 3 miljarder kronor i fasta priser. Ökade kostnader för arbetslöshet och socialbidrag innebär mindre pengar till välfärd och pensioner. Vi socialdemokrater vill ha ett bättre Sverige. För alla. När vi avskaffar pensionärskatten kommer vi lite närmare det målet.

Tomas Eneroth (S), vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott

Marie Nordén (S), ledamot i riksdagens finansutskott

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel