Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avskaffa pensionärsskatten

Vi pensionärer har under många år arbetat, betalat in skatt och avsatt delar av lönen i pensionsavgifter för vår framtida pension.

Pension bör ses som uppskjuten lön, och beskattas som löneinkomst. Inom OECD ligger skatten på pension i snitt 10 procentenheter lägre än skatten på förvärvsarbete – men inte i Sverige.

Trots att vi seniorer generellt sett har lägre inkomster så betalar vi alltså högre skatt än en löntagare med samma inkomst.

En pensionär i Östersund med 12 500 kronor i månaden betalar 295 kronor mer i skatt varje månad än en löntagare, på årsbasis blir det 3 540 kronor mer.

I Bräcke blir det 308 kronor mer i skatt per månad, eller 3 696 kronor per år. Denna ordning är orimlig.

Pensionärsskatten är inte bara orättvis, den försämrar dessutom pensionärernas köpkraft. Bara i år har ett snittpensionärshushåll sett sin månadsinkomst netto minska med 500 kronor sedan bromsen i pensionssystemet slagit till vid årsskiftet.

Mjölken blir aningen dyrare medan pensionärerna får mindre i plånboken. Och ovanpå detta tvingas vi betala en högre skatt.

I en Sifo-undersökning publicerad i maj ansåg 95 procent av svenska folket att det är fel att pension beskattas högre än lön.

Från SPF instämmer vi till fullo i detta. Lika beskattning vare sig man jobbar eller har gått i pension bör vara en självklarhet. Vi vill leva av den pension vi tjänat in och beskattas som de som arbetar.

Pensionärsskatten bör avskaffas omgående.

Göte W. Swén

distriktsordförande SPF

Christina Rogestam

förbundsordförande SPF

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel