Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Avskaffa Systembolagets monopol"

I höst inför Systembolaget nya regler för småproducenter som vill synas på hyllorna. Förlorarna blir mikrobryggerier på glesbygden.
– Jag tycker man kan lägga ner Systembolaget på sikt, säger Joel Nordkvist, ordförande i Moderaternas Ungdomsförbund, Jämtland.

Systembolaget vill möta kundernas ökande intresse för lokalt bryggda öler genom att satsa på att föra in öl från mindre bryggerier i butiker över hela landet. Men de nya regler som ska börja gälla 1 september möter hård kritik från flera håll – reglerna missgynnar bryggerier på mindre orter och där det är glest mellan systembolagen.

Med de nya reglerna kan ett mikrobryggeris öl dyka upp på butikshyllan i upp till tio butiker inom en radie av tio mil från produktionsstället. Och ska ett öl ingå i Systembolagsbutikernas beställningssortiment måste ölproducenterna, oavsett var i landet tillverkningen sker, bekosta frakten av beställda flaskor till en varudepå i Örebro.

– Men på vissa håll i Norrland finns det inget Systembolag inom en tiomils radie, hur blir det då för det lokala bryggeriet, säger Joel Nordkvist.

– Jag förstår inte hur man tänker på Systembolaget i Sverige. Å ena sidan ska man tänka på folkets hälsa och andra sidan säger man att utbudet av alkoholhaltiga drycker i Sverige är oöverträffat, fortsätter Joel Nordkvist.

Hittills har småproducenterna haft rätt till hyllplats i de tre närmaste butikerna och för de som vill ingå i beställningssortimentet har Systembolaget erbjudit en förmånlig logistiklösning.

– Jag menar att nu är det dags att avreglera Systembolagets monopol, det här systemet har pågått länge nog. Marknaden har ju förändrats en hel del sedan Systembolaget bildades och nu är det dags att vi stöttar de små bryggerierna i stället för att slå undan fötterna för dem.