Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avslå ansökan om fiskodling

Ser att Bright Water Fish AB har ansökt hos länsstyrelsen om att etablera Sveriges i särklass största satsning på kassodling av fisk i Storsjön. Den är dricksvattensjö för de fyra närliggande kommunerna, Berg, Åre, Krokom och Östersund.

Vi har precis avslutat första akten av Cryptosporidiumrättegången, och nu får man läsa om lycksökare som ska skita ner vår miljö.

Jag vill påstå att ingen av beslutsfattarna på länsstyrelsen eller beslutsfattarna ute i berörda kommuner har den kunskap som behövs för att besluta om en så här genomgripande förändring i vår vattenmiljö. Begär att ni får vidareutbilda er innan ni tar ställning till ett så här viktigt miljöärende.

Undertecknad menar att beslutsfattarna på ort och ställe ska bilda sig en uppfattning om vad 15 år av storskalig kassodling av fisk ställt till med i sjön Storuman, samt vår närliggande sjö, Landösjön.

De måste även inhämta de sista rönen av forskning kring storskalig kassodling av fisk i insjöar. Där är norrmännen världsledande och har sitt kunskapscenter för lax- och vattenmiljö i Namsos.

Chefen för centret, Frode Staldvik, säger: "Ska ni svenskar starta en ny industri så var rädd om era sjöar och vattendrag, anlägg fiskodlingen i bassänger på land med reningsverk. Då först får man koll på verksamheten".

Tar man även reda på hur många årsarbetstillfällen det blir på orten som den här industrin skapar, så blir det lättare att avslå ansökan.

Rolf Pellving