Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avslag igen för uranbolag

Continental Precious Minerals och dess dotterbolag Berg Viken 1:8 AB fick även avslag av Förvaltningsrätten i Härnösand på sitt markköp i Oviken. Domen meddelades på torsdagen.

Tidigare har både Jordbruksverket och länsstyrelsen avslagit det sökta förvärvstillståndet.

Det är i det aktuella markområdet som Continental Precious Minerals anser sig ha påträffat en av världens största uranfyndigheter.

I sin ansökan om förvärvstillstånd har bolaget också anfört att marken ska användas till annat ändamål än jord- och skogsbruk och hänvisar även till det undersökningstillstånd som Bergsmästaren gett bolaget.

Men Förvaltningsrätten i Härnösand gör samma bedömning som Jordbruksverket och länsstyrelsen.

– Det förhållande att ett bolag fått undersökningstillstånd, enligt minerallagen som omfattar fastigheten, innebär enligt rättens bedömning inte att fastigheten härmed är avsedd för annat ändamål än jordbruk eller skogsbruk. Ett undersökningstillstånd syftar endast till att undersöka förutsättningarna för en eventuell framtida bearbetning och kan härmed inte jämställas med en bearbetningskoncession, skriver Förvaltningsrätten i sin dom där alltså förvärvstillståndet på nytt avslås för den åtta hektar stora fastigheten i Oviken.bolag