Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avslöjande: Hemligheten bakom fotbollslyftet i Mörsil/Alsen

/

– Vi har jobbat med ungdomar i många, många år, det är nyckeln.

Annons

Bertil Johansson är tränare för Alsen/Mörsils unga spelare och just den här kvällen var det ett 20-tal på plats i sporthallen.

– Hallen är jätteviktig för oss och det är fullt nästan jämt här när det är träningskväll.

Bertil berättade att även om golvet är värdelöst, så är hallen så bra placerad centralt i bygden att man bortser från det som är dåligt. Bara att ha en hall är värdefullt.

– Fotbollen har inte så stor konkurrens här. Det är pingisen, men det är ingen superkonkurrent till fotbollen. Hockeyn i Järpen drar väl litet ungdomar och jag har förlorat några spelare dit, säger han.

stort och viktigt namn som vilar över fotbollen i den här bygden, Alf Edfeldt, ungdomsledare i Alsen sedan flera decennier och som nu på senare år börjat skörda frukterna av idogt arbete.

– Känner du Alf? Det var han som drog igång allt. Det började när jag själv var pojke och vi startade ett pojklag i Alsen 1972.

Och så berättade Bertil Johansson om uppbyggnaden av pojkfotbollen i Alsen. Om olika årgångar som varit starka och att de kom ungefär vart tredje år. 1978 kom det fram ett riktigt bra lag och då började Alsens IF att satsa rejält. 1985 och 1989 var två starka årgångar.

– Och så samlade vi flera årskullar i samma lag. Det är stommen i a-laget på herrsidan i dag. I slutet på 1980-talet började antalet ungdomar i Alsen att avta och ett samarbete med Mörsil kom till stånd.

I dag har Alsen ett lag i division tre, vilket är ovanligt för en liten förening på den jämtländska landsbygden. Myssjö/Oviken har varit där, och Tandsbyn. Men det var ganska länge sedan. Annars är det mest tätorterna som haft lag med så pass högt upp i seriesystemet.

– Det är faktiskt så att alla spelare är fostrade i Alsen, det är våra egna spelare. En del av dem har varit ute på vändor och vi har aldrig toppat några spelare, men så har de kommit tillbaka. På sikt kan det vara svårt att hålla ihop lag som inte har förankring eller bygdkänsla, då flyr de när det går dåligt, men här finns det en kamratstomme sedan barndomen. Då är det lättare att jobba som ledare.

säger Bertil Johansson:

– Det går inte i ord beskriva hans betydelse för föreningen. Han är motorn. Dels är han anställd, dels är det hans personliga engagemang för idrotten som är så otroligt. Han är alltid positiv och han servar alla. Han hänger upp kläderna och det är bara att dra på sig. Han är alltid på plats en halvtimme före alla andra.

aldrig ta slut på duktiga fotbollsspelare från bygden.

I inomhuscupen Krokom cup har föreningen ständigt lag med som slåss om finalplatserna. Och i distriktslagen på senare år är det alltid inslag från Alsen/Mörsil.

– Jag är inte så nervös för att det inte ska komma fler spelare, utan mer för ekonomin. Det kostar pengar att ha en stark organisation för att kunna ta hand om alla. Det finns många talanger och tanken är att alla som vill ska få hålla på.

I dagsläget är det totalt 50-60 ungdomar som tränar med föreningen och bland flickorna är det samarbete med Järpen.

Mer läsning

Annons