Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avslut för mål om fängelsemuthärva

Det handlar om över 40 miljoner kronor i utlovade och utbetalda mutor inom Kriminalvården. I dag kommer tingsrättens dom i målet som rör planering och byggen av anstalter på flera orter. De fyra misstänkta nekar.(TT)

Det handlar om över 40 miljoner kronor i utlovade och utbetalda mutor inom Kriminalvården, enligt åtalet. Pengar ska ha betalats ut i samband med planering och byggen av anstalter i Östersund, i Haparanda, i Skåne, Saltvik i Härnösand, häktet i Sollentuna och polishuset i Linköping.

I dag kommer domen i Stockholms tingsrätt.

– Min bedömning är att det här är det största mutmålet i Sverige där det har väckts åtal, sade chefsåklagare Jan Axelsson när åtalet mot fyra män i 60-årsåldern lämnades in i februari i fjol.

Huvudmisstänkt är en före detta fastighetschef inom kriminalvården. En nära vän till honom drev ett konsultbolag dit byggföretag betalade provisioner för att få uppdrag för Kriminalvården. Men dessa pengar var mutor, anser åklagarna.

Utredningen har pågått sedan 2010. De fyra misstänkta nekar till brott.