Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avspark för kulturhussatsning

Nu har det privata initiativet till att hjälpa Östersunds kommun och kulturlivet att utreda förutsättningarna och behoven för ett nytt kulturhus dragit igång.

ÖP kunde i vintras berätta att Daniel Kindberg, vd för fastighetsägaren Fältjägaren som exploaterar Stadsdel Norr, erbjöd sig att gå in och finansiera en förstudie.

– Detta är en strategisk framtidsfråga för hela Östersund. Bra förutsättningar för kulturlivet är en överlevnadsfråga, det motiverar människor både att flytta hit och att bli kvar, säger Daniel Kindberg.

Och nu är det arbetet igång:

– Jag har anlitat fastighetskonsulten Sven Ringvall, han är i mina ögon den absolut mest kvalificerade och har stor erfarenhet.

Vad exakt ska han göra?

– Det grundläggande är att inventera vilka lokaler som finns, sedan också ta reda på vad kulturlivet behöver, det finns ju många önskemål, vilket i sig är positivt.

Är utgångspunkten att peka på ett nybygge eller att använda befintliga lokaler?

– Vi ska absolut inte binda upp oss i förväg.

När är det rimligt att materialet är klart?

– Kanske det går att ha någon första rapport om sex veckor, men det kan nog dra ut över sommaren också.

Sex veckor vore precis lagom till ”Startskott”, den stödkonsert för ett nytt kulturhus som är inplanerad på Gamla Teatern 22 maj. Men det tror utredaren själv, Sven Ringvall, är för snart:

– Nja, det är nog osäkert om något är klart då. Min utgångspunkt är framåt september. Och jag räknar inte med att förorda någon viss lösning, men att redovisa vilka lokaler som finns och vilka behov kulturen har.

Ni kommer att kontakta Orkesterföreningen och andra aktörer?

– Vi har fått en lista från Startskott på olika kulturutövare som det är rimligt att ha som referensgrupper att fråga, så mycket mer har jag inte hunnit än.

Daniel Kindberg säger att materialet i slutändan kan användas både av Startskott och kommunen:

– Man kan inte begära att kommunen gör allt, så kan vi hjälpa till känns det rätt.

Det finns uppgifter om att förstudien kostar runt 100 000 kronor?

– Jag tror absolut inte det stoppar där. Ska man ha ett bra jobb gjort så kostar det en slant. Men vi har inte satt någon prislapp, vi har bara sagt att vi vill ha jobbet gjort, säger Daniel Kindberg.

– Och jag tror detta är viktigt, östersundarna behöver kulturanläggningar att vara stolta över, det spelar roll.