Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avstängd vakt kunde fortsätta arbeta

Ordningsvakten misstänks för grov rattfylla och smitning från olycksplats i Jämtland efter att ha kraschat sin bil i fyllan och smitit från platsen. Han förlorade sina tillstånd i Jämtland och Västernorrland men kunde ändå fortsätta arbeta i Västerbotten under Åsele marknad.

I början av maj upptäckte en polispatrull att en bil krockat in i mitträcket på E14 mellan Östersund och Krokom och försvunnit från platsen. Bilen återfanns i närheten och föraren spårades upp med hjälp av en hundpatrull. Mannen hade 1,72 promille i blodet och omhändertogs för grovt rattfylleri och smitning från olycksplats. Mannen arbetar som ordningsvakt i flera län i regionen. På grund av brottsmisstanken drogs hans förordnande i Jämtland och Västernorrland in efter Jämtlandspolisens registerkontroll den 19 maj.

– Det är inte helt ovanligt att ordningsvakter blir anmälda och då stängs de av under utredningen, men vi kollar vad som står i anmälan och gör en bedömning, säger Lars Eriksson, polisintendent på Jämtlandspolisen.

Ordningsvakten blev också tillfälligt av med sina vapen och tillståndsbevis den 9 maj på grund av brottsmisstanken. I domen står att "Polismyndigheten anser att NN inte är så omdömesgill, laglydig eller pålitlig i nykterhetsanseende som krävs av en vapeninnehavare". Överklagan av domen avslogs av förvaltningsrätten. Trots att han varit avstängd från arbete i två andra län kan vi genom samarbete med Västerbottenskuriren bekräfta att han ändå kunde arbeta på Lapland Bike Meet under Åsele marknad. Anledningen är att han haft kvar sitt förordnande i Västerbotten som han haft i tre år som endast gällt Åsele marknad. Nu har det gått ut på grund av tidsbegränsningen på tre år som de flesta förordnanden gäller.

– Hans tillstånd gällde fram till dess att marknaden tog slut den 21 juli, säger Ulla Lind vid polisen i Storuman.

Representanter i branschen anser att det är en risk med att avstängda ordningsvakter ändå kan arbeta.

– Vi ska ha de ordningsvakter som är bra. Vi vill inte ha ordningsvakter som inte allmänheten kan lita på, säger Magnus Lestander, ansvarig för utbildning av ordningsvakter vid Västerbottenspolisen.

Flera ordningsvakter som vi pratat med säger att frågan är känslig och vill inte ställa upp med namn. När ryktet gick om att mannen ändå arbetade, trots det indragna tillståndet, slog de larm.

– Vi är ganska många som tycker att det här är för jävligt. Vi kör efter lagboken och vissa är inte lämpliga att jobba med det här, säger en ordningsvakt.

Läs också:

Olämpliga personer kan fortsätta jobba