Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avvisning skjuts upp

Den omkomne pojkens familj fick nyligen avslag på en överklagan om nekad asyl.
– Men vid tragiska händelser ändras planeringsförutsättningarna radikalt, säger Terje Torvik vid Migrationsverket.

En vän till flyktingfamiljen berättar om hur förtvivlad mamman i familjen blev när hon för knappt två veckor sedan fick det negativa beskedet. Familjen hade för ett knappt år sedan kommit till Kramfors och sett fram emot att kunna skapa sig en trygg tillvaro.

Nu har ett hårt slag följts av ett ännu hårdare.

Terje Torvik, expert på återvändarärenden vid Migrationsverket, kan inte uttala sig om enskilda fall. Han berättar dock att åtgärderna för att en asylsökande familj ska lämna Sverige inte kan fullföljas som planerat när det inträffar en familjetragedi.

– Det måste finnas utrymme för krishjälp. I Migrationsverkets system finns 50 000 människor och tyvärr inträffar det några gånger om året att anhöriga dör. Men det finns inga rutinfall och det är speciellt ovanligt och tragiskt när någon väldigt ung dör.

Familjen får nu stöd och hjälp via landstingets sjuk- och hälsovård.

– Förutom den mänskliga aspekten på att förlora en närstående är det så mycket praktiskt som måste tas om hand när en person dör. Det är särskilt jobbigt i ett nytt land där man saknar ett stödjande nätverk.

Även om avvisningsprocessen inte fullföljs som planerat får inte familjen med automatik permanent uppehållstillstånd.

– Att förlora ett barn är fruktansvärt, men på sikt påverkar det inte kraven som ställs i lagstiftningen, säger Terje Torvik.

Läs mer på Allehanda.se

Erik Åmell

0612-77 17 64

erik.amell@allehanda.se