Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Axel Gisslén

Örebropolitikern Axel Gisslén har avlidit i en ålder av 84 år.

"Axel Gisslén var, i ordens rätta mening, engagerad och kraftfull både som person och politiker. Alltid full av idéer, ett skarpsinne, ideologisk tydlighet och en förmåga att analysera svåra problem och tidsskeenden som ofta förbluffade" skriver Håkan Bergman för Socialdemokraterna i Örebro.

Axel Gisslén var ursprungligen från Jämtland, men fick en stor roll inom Socialdemokratin i Örebro och han har även suttit i Socialdemokraternas partistyrelse. 2001 stack han ut hakan på en S-kongress genom att kräva att monarkin skulle avskaffas. Han ledde senare Guantánamogruppen i Örebro, som kämpade för Mehdi Ghezalis frigivning. 2008 anmälde han FRA till justitiekanslern med en begäran om att få veta om han varit avlyssnad.

Axel Gisslén var också mycket kulturintresserad.

Han gick med i det socialdemokratiska partiet 1943. Han skrev själv så här om sina två drivkrafter:"Den ena var ideologin: Idén om alla människors lika värde och därmed rätten till trygghet, delaktighet i de beslut som påverkar livets villkor, frihet så långt friheten inte begränsar någon annans frihet, jämlikhet i grundläggande livsvillkor. Den andra drivkraften var den sociala och ekonomiska verkligheten. Den som växte upp i en arbetare- och småbrukaremiljö levde med klassamhället "inpå skinnet". Det var min egen erfarenhet. Den delades med miljoner andra svenskar. "

(Källa: Örebrokuriren)