Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ayurveda – skräddarsydd hälsoguidning

Ayurveda betyder kunskap om livet och är en gammal indisk hälsovetenskap. Utgångspunkten är att varje människa har speciella egenskaper som formar personligheten.

Varje person har därför specifika behov för att kunna må så bra som möjligt.

En del människor behöver sova mycket för att må bra, andra är i behov av att ha rutiner och ordning och reda. Vissa personer måste äta vid bestämda tider för att inte bli kinkiga och slöa, andra är extra känsliga för stress.

Genom en konsultation på ett ayurvediskt hälsocenter kan du få din kroppssammansättning kartlagd och få tips på hur du, med ganska enkla medel, kan förändra din livsstil för att må bättre i vardagen.

– Ayurveda är ett sätt att förstå sig själv och vad man behöver i sitt liv för att må bra. Det handlar om genuina, naturliga behov, säger ayurvedaexperten Peter Ljungsberg, som genomför konsultationer på det ayur-vediska hälsocentret Veda Lila i Stockholm.

till hälsocentret har problem med smärta, övervikt, ätstörningar, stress eller magen och tarmarna. Men det finns även de som kommer dit för att lära sig att förebygga ohälsa.

En grundtanke inom ayur- veda är att kroppen är intelligent. Den som lär sig att lyssna på kroppens varningssignaler kan förebygga sjukdomar.

eller en stroke kommer till exempel inte som en blixt från en klar himmel, säger Peter Ljungsberg.

En annan regel är att det är i vardagen du kan hitta grunden för att må bra.

– Det hjälper inte att springa på yoga eller gymmet för att fylla på energi, om inte vardagen fungerar. Den är grunden för en hållbar hälsa.

ayurvediska läran finns det tre olika kropps- typer (doshor) som var och en har sina specifika särdrag. De flesta människor är en blandning av de olika doshorna även om en eller två av doshorna ofta dominerar. Genom att få insikt om vilken kroppssammansättning du har kan du lättare identifiera vad du behöver för att må bra.

– Men det går inte bara att följa några slags tabeller. Man måste lyssna till sig själv och sin kropp, säger Peter Ljungsberg.

är entusiastisk till sin läggning, ofta med smal kroppsbyggnad, oregelbunden hunger och matsmältning och en tendens till oro och bristande självförtroende.

är målmedveten, företagsam och gillar utmaningar. Har ofta medelstor kroppsbyggnad, stark hunger och matsmältning och en tendens till irritation och ilska, speciellt under stress.

har en lugn personlighet och blir sällan arg. Är stark, uthållig och långsam till sin natur, tar ofta tid på sig för att fatta beslut och är en utpräglad vanemänniska.

www.vedalila.se. (TT Spektra)

Vill du veta mer om ayurveda? Läs boken ”Ayur-veda för kropp och själ” av Peter Ljungsberg och Eva Sanner (Natur och Kultur).