Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

B B King är död

Blueslegendaren B B King har avlidit i Los Angeles 89 år gammal, uppger hans advokat till AP.

B B King inledde sin karriär på 1940-talet och valdes in i Rock and roll Hall of Fame 1987. Han har släppt mer än 50 skivor, och till hans största hits hör "Three o'clock blues" och "The thrill is gone".

Vid Storsjöyran 1997 var B B King den stora publikdragaren. Efter presidenttalet klev bluesgiganten ut på Stortorgets scen och gav publiken ett minne för livet. Att boka B B King till Storsjöyran är en av arrangörernas största hits någonsin.

Men spelningen höll på ta stopp. B B King var känd för att aldrig köra en spelning utan två saker: sin gitarr Lucille och sin blå paljettkavaj. När det upptäcktes att packningen med kavajen fastnat i Arlanda sa bandmedlemmarna att "då blir det ingen spelning".

Men det blev det. Trots att kavajen kördes med taxi från Arlanda bestämde sig stjärnan för att köra utan det paljettbeprydda plagget.

I oktober i fjol insjuknade B B King under en konsert i Chicago och fick ställa in återstoden av den pågående turnén. I april lades han in på sjukhus efter att han drabbats av uttorkning till följd av typ 2-diabetes.

Han var genrens främsta stjärna i 60 år, lika nära förknippad med blues som Louis Armstrong var med jazzen. (TT-AP)