Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Babben Larsson har aldrig varit bättre

När showen "Vad hände" börjar är jag och Babben Larsson ljusår ifrån varandra vad gäller livet.

Det hela startar för fem år sedan då hon har levt med samma man i många, många år och vill skiljas. Tjat, gnat, bråk och slentrian är hennes vardag. Modet att säga de tre orden "jag vill skiljas" finns inte. Det är först när hon står i en affär i Finland och ser en pryl som man använder till att öppna locket på burkar som hon vågar. "Det är ett tecken! Om jag köper den här kan jag öppna mina burkar själv och då kan jag skilja mig!". Och det gjorde hon. Och tack vare det kunde hon bjuda på en hysteriskt rolig och fin föreställning på söndagskvällen.

Hon tar med oss till huset i Sundbyberg och bråken om ljudet på tv, bråken om sporter som hon inte vill höra om och bråken om hur man källsorterar på rätt sätt. Ett trasigt äktenskap med andra ord. Kanske egentligen inte vad man helst vill höra om när man själv fortfarande är nykär och precis har firat sin andra bröllopsdag. Men roligt är det och både jag och resten av publiken tjuter av skratt. Många nickar igenkännande när Babben pratar om sitt tidigare äktenskap och dess skavanker.

Just när jag börjar känna att om det är så där det blir efter 17 år tillsammans kanske det inte är så kul att vara gift i alla fall så vänder det. Då träffar Babben Larsson kärleken igen och samtidigt som hon tolkar "Walking in Memphis" med den egenskrivna texten "Går genom Solna" myser jag ikapp med Babben. Det är sällan man har sett någon som ser så lycklig ut på scen som Babben Larsson när hon sjunger sången som handlar om hennes första dejt med hennes nuvarande kärlek. Babben Larsson har aldrig varit bättre än vad hon är nu.

Kanske är det just musiknumren som gör showen så bra. För det är då jag känner mig mest berörd och jag var inte ensam om att sitta och blinka bort tårarna när Babben Larsson hoppade från tyska glosor tillbaka till Finland. Det var där hon bestämde sig för att skilja sig och det var där hon fick telefonsamtalet om sin sjuka far. När hon sedan sjunger om hans död får jag kämpa för att inte gråta.

"Vad hände" är fem år av Babben Larssons liv då hon lämnar tryggheten i ett långt äktenskap, hittar ny kärlek, åker på resorna hon inte fick göra tidigare, lär sig att det är hon som är den slarviga i ett förhållande och begraver båda sina föräldrar.
"Vad hände" är det bästa jag har sett på länge.