Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Babyboom i Ytterån

Fler barn än någonsin förväntas födas i länet i år. Rekordet på 1800 barn, från början av 90-talet, kan snart vara ett minne blott. Men på Krokoms hälsocentral har resurserna minskat.

– Jag märker att det är många nyinflyttade. I Ytterån är det många som får barn nu, säger Lena Garmager på hälsocentralen i Krokom.

Från Ytterån kommer Adela Eriksson, två månader. Hon ska in på kontroll hos barnmorskan och hennes föräldrar, Sara Eriksson och Patrik Andersson, flyttade till byn i årsskiftet.

– I Ytterån är det världens babyboom. Jag tror att det är nio bebisar som har fötts inom ett år, säger förstföderskan Sara Eriksson.

På Albertinavägen i Krokom bytts det också blöjor. För fyra månader sedan föddes Alice Larsson, det femte barnet i familjen.

– Det finns gravida runt om en hela tiden nu. Själv skyller jag på att jag var och jobbade på BB förra sommaren säger, Carola Larsson.

För två år sedan drogs 25 procent av barnmorsketjänsten in för att det föddes för få barn. För att få ihop till en heltidstjänst jobbar Lena Garmager i Krokom och Strömsund.

– Jag tycker alltid att det är mycket att göra, säger hon.

Det är en uppfattning som delas av distriktssköterskan Helen Nilsson.

– Jag tycker att det behövs mer personal här. Vi prioriterar gravida, men annat hinns inte med. Som att vara ute på förskolor och träffa barnen och vara med på föräldramöten, säger hon.

Men varken förstföderskan Sara Eriksson eller fembarnsmamman Carola Larsson upplever att det var några problem med trängsel när de födde sina barn, varken på hälsocentralen i Krokom eller på förlossningen i Östersund.

– När vi var på förlossningen var det väldigt lugnt, säger Sara Eriksson.

– För oss var det lugnt på förlossningen när vi var inne, men bara någon vecka innan var det proppfullt, säger Carola Larsson.

Men orsaken till varför det nu föds många barn i Krokoms kommun är inte lätt svara på. Men det finns olika teorier, på grupp- och individnivå.

– Jag upplever att det är många som flyttar hit. Många säger att det är för närheten till fjällen och naturen och de är ofta i barnafödande ålder, säger Lena Garmager.

En av dem är Carola Larsson i Ytterån.

– Vi tog över mitt föräldrahem, att vi har fått barn kanske har något med det att göra.

Läs mer:

I höst blir det babyboom

Babyboom i Jämtland

Babyboom i Hammerdal

Tittut! Nu är det en babyboom i Åredalen