Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Backarna öppnade för allmänheten

I helgen har Härjedalens alpina anläggningar öppnat sina backar även för allmänheten. Begränsad tillgång på kyla har gjort att det är trångt om saligheten, då det bara är vissa nedfarter eller delar av nedfarter som öppnat.

Annons

Under flera veckor har alpina åkare letat snö, men hittills har backarna i Härjedalen varit stängda eller endast öppna för träningsgrupper. I helgen kom dock dagen D när många av de alpina anläggningarna öppnade någon backe även för allmänheten.

– Vi har hela Smebacken öppen och i helgen har den varit öppen för alla under förmiddagarna, därefter har träningsgrupperna fått ta över. Alla får inte plats samtidigt, men nästa helg har vi förhoppningsvis någon mer nedfart öppen om kylan håller i sig, prognoserna ser ju lovande ut, säger Gösta Nyholm, som växlar mellan liften och skidpatrullen på Funäsdalsberget.

– Just nu sprutar kanonerna för fullt i Lövhusbacken. I dag måste vi stänga vid tre eftersom det blir mörkt, men i Lövhusbacken har vi belysning så då går det att köra längre dagar.

Det var ganska många som åkte när det var friåkning i backen, men ändå blev det mera tryck då träningsgrupperna tog över.

– Vi har väldigt många sådana här, bland annat är Saltsjöbaden här med ett stort gäng, och så har vi elever från Östersund här, jag vet inte om det var från gymnasiet eller högskolan, berättar Gösta Nyholm.

En av många ledare som stod i backen och servade sina åkare var Magnus Andersson från Bollnäs Alpina.

– Det har varit ett väldigt bra läger, vi är här och kör tillsammans med Pinnen Wilhelmsson, berättar Magnus Andersson som har sju juniorer med sig.

– En grupp är på läger tillsammans med vårt distrikt, de är samlade på Björnrike, säger Andersson.

Under några veckor har Bollnäs Alpina jagat snö och de har varit både i Tandådalen och Trysil men han är mest nöjd med vistelsen i Funäsdalen.

– Underlaget är fantastiskt bra här, lovar Magnus Andersson.