Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Backe riskerar att bli utan bensinstation

OKQ8 har beslutat att lämna Backe. Nu är risken stor att samhället står utan bensinstation redan i höst.

Annons

– Det här känns inte alls roligt. Vi har ju nästan nyss tagit över här och har lån att betala, säger Christer Johansson som driver macken tillsammans med frun Camilla sedan oktober 2006.

Då skrev de ett treårigt franchiseavtal med OKQ8 som alltså går ut i höst. Dessutom skrevs ett nyttjanderättsavtal, för att OKQ8 skulle få ha sina pumpar på marken fram till oktober 2011.

Nu vill OKQ8 inte förlänga franchiseavtalet samt säga upp nyttjanderätten för att lämna Backe redan i höst.

hamnar i sådana här situationer. Men det är för små volymer som säljs för att vi ska klara de fasta kostnader som vi har på stationen, som distribution, service och eventuell utbyggnad, som kan bli aktuell på grund av till exempel miljökrav, säger Lars-Åke Hansson, distriktschef på OKQ8.

Han påpekar att det pågår en diskussion med ägarna i Backe och att inget är påskrivet. Men klart är att OKQ8 vill skriva ett avtal där de tar på sig sanering och plockar bort tankarna.

kostsam, minst 300 000 kronor, och att ha den hängande kvar på sig i framtiden och dessutom köpa nya pumpar och datasystem för att köra vidare själv är inget alternativ för Christer och Camilla.

– Enda alternativet till att skriva på avtalet med OKQ8 är att vi får till ett avtal med ett annat bolag. Men enligt Svensk bensinhandel, vår branschorganisation, så ser det mörkt ut, säger Christer Johansson som ändå inte helt gett upp hoppet:

– Det finns mindre uppstickare som har som affärsidé att etablera sig där de stora bolagen drar sig tillbaka.

Christer och Camilla Johansson planerar också att fortsätta, även om det blir utan bensin och diesel.

– Men tyvärr blir det stora följder för hela Backe om bensinförsäljningen försvinner, säger Christer Johansson.

medlemsägt. En trogen medlem genom alla år är Backebon Wiktor Sjödin och han är irriterad – både på OKQ8 och på politikerna:

– Det är ju rent ut sagt skamligt. Bedrövligt att vi ska behöva åka sex mil tur och retur för att tanka bilen. Vi klarar ju oss inte utan bilen här heller. Bygden dör utan en mack. Politikerna högre upp pratar om att landsbygden ska få leva och ändå händer sådant här.