Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Backe sjukhus ägare hotas av konkurs

Millimind No 1, som äger Backe sjukhus, har stora ekonomiska problem. Anställda har inte fått lön och bolaget hotas av konkurs.

– De sysslar med lurendrejeri, säger en av dem som inte har fått betalt.

ÖP har varit i kontakt med en anställd på Millimind No 1 som vill vara anonym. Han jobbar på Backe sjukhus och senast han fick lön var i juli månad.

– Det är längesen jag fick lön, men räkningarna kommer varje månad. Jag ska få Kronofogden på besök i veckan, och som det ser ut nu är jag nära en personlig konkurs. Det här påverkar mig oerhört mycket och det känns jobbigt, säger han.

Maria Fridolin, förbundsjurist på LO/TCO, bekräftar att det är fler anställda som har arbetat utan att få lön.

– Personer har kommit i ekonomiskt trångmål på grund av bolaget, säger hon.

Den anställde vittnar om att det är många företag som har utfört jobb för bolaget utan att få ersättning.

– Det är ett bolag som sysslar med lurendrejeri. Många är förbannade på dem, säger han.

Bolaget Millimind No 1, som bland annat har Strömsunds kommun och Jämtlands läns landsting som hyresgäster på Backe sjukhus, hotas av konkurs. Det är en anställd som har skickat in en konkursansökan till Malmö tingsrätt, där bolaget är registrerat. Tingsrättsförhandlingen är planerad att hållas 10 december.

– Om det blir konkurs finns chansen för de anställda att få pengar från den statliga lönegarantin. Det är anledningen till att en konkursansökan har skickats in. Men om bolaget bestämmer sig för att börja betala ut löner så kan denna konkursansökan återkallas, säger Maria Fridolin.

Inte heller Swedbank, som är kreditgivare till Millimind No 1, har fått betalat. Därför har Östersunds tingsrätt, efter en ansökan från Swedbank, beslutat att bolaget ska få en syssloman, det vill säga en person som sköter bolagets ekonomi. Men beslutet har överklagats till hovrätten.

– Det enda jag kan säga är att det pågår en process mot bolaget. I övrigt kommenterar jag ingenting, säger Anna Sundblad, presschef på Swedbank.

Enligt Kronofogden har Millimind No 1 skulder på ungefär 1,8 miljoner kronor. Det handlar bland annat om skatteskulder och skulder till enskilda företag.

– Min bedömning är att bolaget är konkursmässigt, säger förbundsjuristen Maria Fridolin.

ÖP har varit i kontakt med Lennart Lundh, som ansvarar för Millimind No 1.

– Det är en process som pågår, säger han.

Han vill i övrigt inte kommentera ytterligare.