Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bäckström frias av IIHF

Nicklas Bäckström frias av Internationella ishockeyförbundet (IIHF) efter dopningsincidenten under OS i Sotji i vintras.

Bäckström testades positivt för pseudoefedrin under OS, en substans som han hade fått i sig via en astmamedicin. IOK stängde av Bäckström från OS-finalen mot Kanada, men friade Washingtoncentern från vidare bestraffning. IOK beslutade också att han skulle få behålla sin silvermedalj.

IIHF skriver i sin bedömning, som Svenska ishockeyförbundet tagit del av, att B-provet inte hade analyserats exakt och kunde därför inte konfirmera A-provet. Bäckström kan därför inte bevisas ha varit dopad.

"På det hela taget får det ju ses som ett väldigt positivt beslut för oss och Bäckström, där jag får känslan att IIHF verkligen beklagar att han missade finalen", säger hockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt i ett pressmeddelande.