Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bad för bygden på bönmåndag

På en välbesökt gudstjänst under Lillhärdals alldeles egna högtid tog prästen Esa Snaula tillfället i akt.

– Vi ber att orten ska bli mer attraktiv och att fler företag ska flytta hit, sa han till de församlade 48 besökarna.

Bönmåndagen är en av de mest välbesökta i Lillhärdals kyrka, nästan i klass med advent. Esa Snaula säger att han hoppas att bönen om fler invånare och fler företag ska väcka positiva känslor hos folk. Och han tror att bönen gör verkan.

– Ja absolut, annars hade jag inte bett, säger han

En av besökarna var Berit Ansgar Liljemark. Hon berättar att Bönmåndagen är en tradition i Lillhärdal som kom till redan på 1600-talet och som alltid ligger på måndagen efter tacksägelsedagen. Tanken var att pigor och drängar skulle få en extra dag ledigt för att söka nya jobb. Både byns skola och affär är stängda eftersom härdalsborna räknar bönmåndagen som en röd dag.

Efter gudstjänsten bjöds det på flötgröt i församlingshemmet och det blev också lotteri och auktion. Allt i traditionsenlig anda. För bönmåndag ändrar man inte på i Lillhärdal.

– Jag minns när jag jobbade på Konsum och hur jag fick strida för att vi skulle få ha stängt på bönmåndagen. Men jag fick igenom det, säger Margareta Jonsson, numera pensionär.