Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bäddat för börsfall i Stockholm

Artikel 3 av 7
Brexit
Visa alla artiklar

Den globala brexit-oron väntas få Stockholmsbörsen att falla kraftigt när handeln inleds på måndagen. Men experter avråder från förhastade aktieförsäljningar.

Börsturbulensen efter beskedet att britterna vill lämna EU fortsatte på söndagen – i Gulfstaterna. Precis som i Sverige, där börsen var midsommarstängd, låg aktiehandeln nere i fredags i de muslimska länderna.

De sex Gulfländerna – Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten – har investerat hundratals miljarder dollar i Storbritannien och övriga EU. Inte minst har de stora intressen i den brittiska fastighetsmarknaden. Och just fastighetsbolagen hade det särskilt tungt när den nya handelsveckan inleddes, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Grundtipset är att även Stockholmsbörsen faller rejält på måndagsmorgonen, då den europeiska börshandeln drar igång igen. Men i vanlig ordning tycker aktieexperter att spararna ska ha is i magen.

– Det är nästan omöjligt att göra pareringar i ett skede där saker och ting redan har börjat hända, sade Peter Malmqvist, chefsanalytiker på fondkommissionären Remium, till TT i lördags.

– Jag tycker faktiskt att man ska ta det lugnt. Till syvende och sist kommer inte så mycket att hända i den reala ekonomin. De finansiella tillgångarna kommer att få sig en körare, men det här är inget nytt Lehman Brothers-scenario, sade Jonas Olavi, allokeringschef på kapitalförvaltaren Alfred Berg.

I fredags rasade flera av de tyngsta börserna i världen med mellan sju och åtta procent. Totalt sett gick börsvärden om mer än 2 000 miljarder dollar, motsvarande cirka 17 000 miljarder kronor, förlorade.

Minst återverkningar fick brexit-chocken i Storbritannien –Londonbörsen sjönk med relativt måttliga tre procent.

Var den kraftiga börs- och valutaturbulensen en överreaktion? Ja, i alla fall om du frågar den kinesiske finansministern Lou Jiwei. I samband med ett möte i Peking på söndagen uppmanade han marknadens aktörer att lugna ner sig och försöka se på brexit-frågan på ett objektivt sätt.

– Återverkningarna och utfallet kommer att framträda under de kommande fem till tio åren, påpekade Lou Jiwei, enligt nyhetsbyrån Reuters.Om marknaden lyssnar återstår att se.

TT