Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bäddat för en hårdnande maktkamp

Socialdemokraternas fortsatta ökning i Berg bäddar för en hårdnande maktkamp. Eftersom både Moderaterna och Centerpartiet också gick framåt ställs nu en borgerlig majoritetsallians mot alternativet att Centerpartiet fortsätter det nuvarande samarbetet med Socialdemokraterna.

#kandulova – klicka här för att se vilka löften politikerna i Berg gav inför valet

– Allt hänger på vilken sida Centerpartiet väljer, säger nuvarande oppositionsrådet Elise Ryder-Wikén (M).

– En allians är självklart ett majoritetsalternativ, men vi har inte tagit ställning än, säger Dan-Olov Westberg (C) som dock har en brasklapp när det gäller ett eventuellt fortsatt samarbete med Socialdemokraterna.

– Samarbetet har fungerat bra, men jag tycker nog att Socialdemokraterna har tagit åt sig äran i frågor som vi drivit. Vi är också oeniga när det gäller valfrihetsfrågorna. Dessa skulle onekligen bli lättare att driva om vi bildar en allians, säger han.

Enligt den preliminära mandatfördelningen får Socialdemokraterna 13 mandat mot tidigare 11. Moderaterna får två nya mandat och får liksom Centerpartiet sju mandat i fullmäktige. Miljöpartiet behåller sina två mandat.

Men varken Folkpartiet, Kristdemokraterna eller Vänsterpartiet får enligt den preliminära beräkningen några mandat den här gången.

Sverigedemokraterna tredubblade sin andel och får två platser.

Skulle Centerpartiet bilda allians med Moderaterna och Miljöpartiet får den konstellationen egen majoritet med 16 av fullmäktiges 31 mandat.

Väljer Centerpartiet att fortsätta samarbetet med Socialdemokraterna blir det ett majoritetsblock med 20 av de 31 mandaten.

I båda alternativen ställs Sverigedemokraterna utanför ett samarbete.

Men både Dan-Olov Westberg och Elise Ryder-Wikén håller än så länge en låg profil när det gäller hur ett majoritetsblock ska bildas utifrån det nya valresultatet.

Båda partierna ska till helgen hålla egna möten för att diskutera den politiska framtiden i Berg.

Även Socialdemokraterna, som trots den nya ökningen behöver ett stödparti för att behålla den lokala regeringsmakten, ligger lågt.

– Vi har inte kontaktat något parti än, förklarade Therese Zetterman, kommunalrådskandidaten för Socialdemokraterna, på valnatten.

Om det efter valnatten råder stor ovisshet om vilket majoritetsblock Berg får, är enigheten stor i synen på Sverigedemokraternas stora ökning både i riksdagsvalet och i kommunvalen.

– Skrämmande och mycket oroande, anser Therese Zetterman (S) och Elise Ryder-Wikén (M).

– Absolut inte bra, men tyvärr var inte partiets framgång oväntad, säger Dan-Olov Westberg.