Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bäddat för inre konflikter

Wanja Lundby-Wedin ges respit som LO:s
ordförande. Men är det så klokt? Nu ska hon försöka reparera sitt eget skadskjutna anseende. Dessutom samarbeta om en valstrategi med Mona Sahlin – samma person som i lördags uppmanade henne att lämna AMF:s styrelse. Det är bäddat för inre konflikter.

LO:s styrelse valde alltså att låta Wanja Lundby-Wedin fortsätta som LO-ordförande. Beslutet var knappast enigt. Utåt lät det så, men åtta timmars mangling tyder på annat. Bara att hon ifrågasatts av flera LO-förbund och dessutom starkt på gräsrotsnivå, gör hennes position sviktande.

är Wanja en belastning för Socialdemokraterna utifrån AMF-skandalen. Därför är det svårt att se hur samma person kan utgöra en tillgång om hon kvarstår i LO-styret.

Visst är Socialdemokraterna en sak och LO en annan. Men när det vankas val brukar samstämmigheten vara starkt cementerad. SAP kan knappast vinna utan att ha rörelsen med sig – underförstått fackets stöd är ovärderligt.

mellan Mona och Wanja är i dagsläget ljumma. Helgens käftsmäll från partiledaren mot LO-basen smärtar ännu. Men nu måste det lappas och lagas. En vidöppen förtroendeklyfta finns att reparera.

som partiet och facket har att luta sig emot. Uppförsbacken är därmed fortsatt lång. Ponera att opinionssiffrorna fortsätter vika, vad ska då Mona Sahlin göra? Backa upp Wanja halvhjärtat, eller fortsätta på inslagen linje och kräva hennes huvud även på LO:s fat? Och om Sahlin nästa gång förbigår Wanja i kritiken, vilken ska hon då skjuta in sig på?

Gårdagens beslut i LO-borgen kan snarare förlänga pinan än lindra smärtan. Socialdemokraterna står inför akuta problem. Som man bäddar får man som bekant ligga, men för Mona Sahlin hade det nog varit bäst om LO puttat ut Wanja Lundby-Wedin ur dubbelsängen redan nu.