Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Både EU-rabatt och extra avgift i år

I år har Sverige en kraftigt sänkt medlemsavgift till EU. Men det är inte för att göra svenskarna mer EU-vänliga inför EU-valet.

Annons

– Sverige förhandlade sig till rabatter, säger departementssekreteraren Kristian Seth vid finansdepartementets budgetavdelning.

Det var vid Europeiska rådets möte i Bryssel 15 och 16 december 2005 som EU:s stats- och regeringschef- er bland annat kom överens om att Sverige skulle få en sänkning av medlemsavgiften med 3,5 miljarder kronor, från och med 2007.

krävde klartecken från samtliga EU-länders parlament försenades och fattades inte förrän nu i vår.

De sammanlagt 7 miljarder kronorna i rabatt för 2007 och 2008 har dragits av från 2009 års medlemsavgift, som är sänkt med 3,5 miljarder kronor.

Sveriges EU-avgift i år är därmed satt till 22,4 miljarder kronor. För åren 2010 – 2012 beräknas den till 33, eller strax över 33 miljarder kronor per år.

Medlemsavgiften sätts i euro och betalas i kronor. Och det är kronkursen under årets sista vardag som bestämmer summan för det följande året.

detta i att vi i Sverige fick betala 9,04 kronor per euro, ifjol steg priset till 9,44 kronor och i år är det 10,87 kronor som gäller.

har regeringen begärt 2,5 miljarder kronor extra av riksdagen till EU-avgiften.

Mer läsning

Annons