Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Både hämningslöst och karaktärsfullt

Traditionsenligt avslutas konståret på Ahlbergshallen av en samlingsutställning med några av medlemmarna i Östersunds kollektiva grafikverkstad.

Annons

Alla Ahlbergshallens salar och våningar är fyllda med sammanlagt 34 grafiska blad. De tekniker som används är inte lika skiftande som vanligt. I stället är det faktiskt de annars ovanligare träsnitten som dominerar - tillsammans med serigrafi.

Gunnel Lundholm visar elva grafiska blad där hon använt akvarell som bas för trycket och på det sättet är varje tryckning unik. Motiven är uteslutande stiliserade musiker, mest i konsertsammanhang med också vid en repetition, mot bakgrunden. Förutom lokala musikanter finns där Ale Möller, Anna Järvinen, Johnny Cash och Jerry Lee Lewis.

Staffan Schönbergs träsnitt blir bara bättre och mer stämningsfulla med åren. Ofta någon, människa eller hund, som tittar bort och betraktaren ser det figuren ser. Karaktärsfullt och ett beundransvärt handlag med den klassiska tekniken.

Karl-Otto Myrstad målade länge hus som var på väg att försvinna. Här har han hittat hus i Turkiet som han återger detaljrikt, men jag faller mer för hans närstudier av ett lås på en trädörr och av tomflaskor i en trälåda.

Anniki Andersson arbetar mer fotobaserat i några stilrena Japan-bilder där den uppgående röda solen finns med. Sedan leker hon med Kungen och Silvia, där kungen av obegriplig anledning är iklädd Fantomen-dräkt.

Gå dit främst för Staffan Schönbergs fina träsnitt. Det är grafik som låter tekniken bidra med karaktär och känsla på ett mästerligt sätt. Utställningen finns kvar till den 5 januari

• Och Staffan Schönberg finns givetvis och med när Galleri S avslutar året med en Samling. Våren 2012 tog Rolf Anderzon och Bodil Halvarson över det klassiska östersundsgalleriet, som en gång började borta på Brunflovägen.

Nu till jul samlar de ihop ett antal av alla de konstnärer som under dessa fyra säsonger ställt ut på galleriet vid Stortorget. Det är roligt att flera av höjdpunkterna är lokala.

Annika Perssons samling fåglar i keramik höjer humöret på den suraste, Staffan Schönberg visar även här vilka stämningar han kan bygga upp med sina träsnitt, Lars-Gunnar Jonssons ohämmade färger och Maria Olssons vemodiga bilder från hyreshusområden griper tag.

Senaste, av mig så hyllade, utställaren Hans Kvam har också lämnat kvar några mindre målningar.

Sammantaget 55 målningar och här en hel del spännande verk. Utställningen finns kvar till den 21 december,

• Vill man möta äldre jämtländsk konst så bjuder Galleri Remi på den varan i mängder på sin Julutställning. Här finns en hel del jämtländska klassiker av blandad kvalitet.

John Hedmans smått kubistiska bilkrock från 1959 är härlig. Bergsgruppen har ett antal representanter. Tre målningar av Örjan Noring sticker ut och allra finast är kvinnan efter landsvägen vid skylten Nolaskog, en mästerlig målning i typiska Noring-färger.

En stor blå målning av Stig Bahlenberg fängslar också. I övrigt verk av Ingeborg Strangell, Berta Hansson, Stina Tirén, Erik Hemmingsson, Ingegerd Gothe och många andra. Utställningen hänger kvar till den 4 januari.

• Ett spännande möte på Urbn Arts. Ingemar Huss visar collage, måleri och tusch. En spännande fantasifull mix av surrealism och popkonst. Det är en imponerande säker hand som skapat de detaljrika verken.

Det underliga är att dessa verk, som känns så aktuella i ett street art-galleri 2013, är skapade för mer än 20 år sedan.

En utställning mycket väl värd att se som hänger fram till jul. Jag bara hoppas att utställningen får Ingemar att börja skapa igen. Det här är så bra på alla sätt.

• När jag en gång i mitten av 1980-talet flyttade till Östersund var min prenumeration på Galago det enda jag flyttade med mig.

Galago har över årtiondena behållit sin tätposition i den svenska serievärlden. Det är oftast de som ger ut de bästa och mest spännande serieböckerna. Det visar inte minst den serieutställning som visas i den sköna lokalen på Tullgatan 6 i Östersund.

En egensinnigt curerad utställning med original, fanzines, affischer och böcker från mestadels svenska, men även någon internationell, serieskapare.

Hyperaktuell är givetvis Mats Jonssons affisch "Hur illa är det ställt med den svenska skolan". Men här finns sköna teckningar och vassa samtidskommentarer från många håll.

Lisen Haglunds läckra teckningar dröjer sig kvar liksom Hanna Gustavssons verk.

Den i Östersunds kulturutbud helt unika och sevärda utställningen pågår fram till den 21 december.

• En debutant vid 82 års ålder. Ja, i och för sig bara debut i Östersund.

För sin konst har Bertil Åhréus, som i dag delar sin tid mellan Sigtuna och Skåne, under många årtionden visat på olika håll i landet. Hans uppväxt i länet och hans bakgrund som skidlärare och lärare har gett honom många vänner.

En stor skara från Västjämtland hade sökt sig till vernissagen på Frösöns Galleri Mono i lördags.

Den som är rädd för klara lysande färger varnas för att söka sig till utställningen. En målning med ett orange stråk, ett blått, ett vitt och ett orange igen blir märkligt nog till en vacker fjällvy.

Bertil Åhréus har inga hämningar och låter färgerna driva varandra så långt det bara går; han verkar älska orange som finns med nästan överallt.

Det är ett uppfriskande färgbad på väggarna. Uteslutande expressiva landskap.

Fjällmotiven är klart mest intressanta både i färg och form. Och det är sådan kraft i färgerna att en så här stor utställning blir nästan för mycket.

Utställningen på Galleri Mono finns kvar året ut.

• Nu återstår inte många konstkrönikor 2013. Det är därför också snart dags att presentera en översikt av vad som ska visas i länet under tiden januari-juni 2014.

Ni som kommer att anordna någon form av utställning av konst under våren 2014 får gärna skicka ett mail med vad som ska visas, var det ska visas och under vilken tidsperiod utställningen pågår till mig på mail: "jarlas@live.se"

Jag vill ha mailen senast den 23 december om ni vill vara med i vårens konstkalender.