Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Både hemligt och personligt

Hon ska hänga upp ett draperi vid ingången till utställningslokalen. Lite hemligt ska det allt vara för besökarna.

Åsa Maria Hedberg jobbar in i det sista med sin utställning som öppnar på Drejeriet på lördagen. Tvåårige sonen Atlas har varit krasslig och ännu fredag eftermiddag är inte all lera färdigbränd i ugnen hemma i Hammerdal.

– Jag återskapar minnen från tiden när jag pluggade i Sydafrika i mitten av 2000-talet och bodde granne med den djupt muslimske mannen Ahad som tog ihjäl en kackerlacka åt mig, skrattar Åsa.

Utställningen kommer att innehålla klinkers med en rad olika innebörder, en jättelik urna bränd i raku, glasskivor i olika färger plus ett 20-tal små rakubrända bilar:

– Ahad hade en osannolikt stor samling leksaksbilar som låg kvar i sina förpackningar. Jag tänkte ge bilarna till min son, men de kanske blir sålda nu vid utställningen.

Åsa Maria berättar vindlande historier om sina upplevelser i vid universitetet i Pietermaritzburg i nordöstra delen av landet, via Pleijaderna, Ice Age och Madagaskar landar vi i resonemang om kvadratens betydelse i islamisk geometri:

– Tänk om vi kunde få muslimska besökare hit, eller motorintresserade killar, jag tror de skulle fatta grejen om de bara kom hit.

Ger du några anvisningar till besökarna om alla personliga saker du bäddat in i föremålen du visar?

– Njae, kanske man inte ska skriva folk på näsan. Och det kan ju bli en poetisk upplevelse också. men jag kommer nog att vara här en hel del och berätta för den som vill höra, skrattar hon.