Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Både idrottshallar och kulturhus behövs för att folk ska må bra”

Katarina Pierre, uppvuxen i Hammarstrand, är ny chef för Bildmuseet i Umeå, som vid årsskiftet flyttar till stadens konstnärliga campus.

Här satsar Umeå universitet på att skapa en unik och kreativ miljö som attraherar lärare, forskare och studenter från hela världen.

Katarina Pierres konstintresse väcktes under barndomen.

Hennes mamma Gudrun Pierre, bildlärare och en av Jämtlands mest betydande konstnärer, hade keramikverkstad och brännugnar på familjegården i Pålgård utanför Hammarstrand.

I ladugården fanns även en snickarverkstad.

– Intresset för konst och kultur var stort i min familj, vilket var inspirerande. Fick jag en idé till något jag ville skapa, fanns allt hemma. Det kändes som om jag växte upp i en verkstad där allt var möjligt att göra.

Gudrun Pierre var tidigt Katarinas förebild.

– Hon tog sitt jobb på stort allvar. Detta påverkade mig och jag förstod att det är viktigt, speciellt som kvinna, att hitta sin egen väg och följa sin egen röst.

Efter studier på Wargentinsskolan i Östersund och senare på Konst- och miljöskolan i Sundsvall, sökte de flesta studiekamraterna till konsthögskolor.

– Jag ville inte kopiera min mamma. På Länsmuseet i Östersund upptäckte jag museivärlden. Där öppnades dörrar till nya världar för mig.

1981 flyttade Katarina Pierre till Umeå för att läsa vid universitets kulturvetarlinje. Hon arbetade därefter som volontär i ett kvinnokooperativ på landsbygden i Sydafrika.

– I Sydafrika förändrades mitt liv. Jag lärde känna fotografer och konstnärer som gjorde stora uppoffringar för att förändra Sydafrika till ett demokratiskt land. När jag kom hem såg jag på världen med nya, politiska ögon.

Katarina Pierre engagerade sig i Afrikagrupperna och i Isolera Sydafrika- Kommittén, (Isak). 1995 anställdes hon som intendent på Bildmuseet.

– Där kunde jag ta engagemanget och energin in i jobbet.

Hon tog bland annat initiativ till och producerade utställningen ”Demokratins bilder – fotografi och bildkonst efter apartheid”, som turnerade i Sverige och visades i Finland och Sydafrika.

Under åren på Bildmuseet har Katarina Pierre drivit ett stort antal internationella samarbeten som resulterat i samhällsengagerande, nyskapande och uppmärksammade utställningar.

– Jag kommer att hålla fast vid denna kritiskt granskande profil, men vill även satsa mer på publika program för allmänheten och pedagogiska program för skolan, vilket vi inte haft resurser att göra tidigare.

Bildmuseet ägs och drivs av Umeå universitet och flyttar vid årsskiftet till ett nybyggt hus vid konstnärligt campus. I mars–april 2012 invigs lokalerna som även inkluderar bibliotek, restaurang och café.

Samarbetet om gemensam kunskapsutveckling, med intilliggande Arkitekthögskolan, Designhögskolan, Konsthögskolan och ett nytt centrum för digital kultur kommer att avspeglas i Bildmuseets utställningsprogram.

– Universitetet är en spännande värld med nya idéer, precis som konstvärlden, Tanken är att Bildmuseet ska bli en träffpunkt där konst, arkitektur och design kan mötas i utställningar och öppna föreläsningar, säger Katarina Pierre.

Hon ser inte Umeås blivande Kulturhus (inflyttningsklart Kulturhuvudstadsåret 2014) som en konkurrent.

– Nej, jag välkomnar ett större utbud. Vi behöver många arenor där vi kan uttrycka våra tankar, känslor och erfarenheter av livet och ta del av andras kulturella uttryck. Detta för att få större insikt om oss själva och förståelse för andra.

– Det vore bra om politikerna kunde förstå att både idrottshallar och kulturhus behövs för att folk ska må bra och för att staden blir trevligare att bo i och besöka. Idrottshallar och kulturhus ska inte ställas emot varandra, anser Katarina Pierre.