Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Både livligt och stumt i arkiv- akvareller

Falunfödda konstnären Kristina Bength gästar Ahlbergshallen med sin "I arkivets veck". Utställningen har flera länskopplingar.

Dels tilldelades hon 2011 Härkestipendiet och vistelsen på Härke konstcentrum, på Frösön, ägnade hon att måla utställningens enda färglagda verk – "In the medical darkroom" – som går i mörkrumsrött. I stipendiet ingick även denna utställningstid på just Ahlbergshallen.

Dels finns även stora akvareller med motiv från gamla Frösö sjukhus.

Sedan 2008 har mycket av Kristina Bengths förlagor, i form av fotografier, hämtats ur arkiv. Men hon har även fotograferat själv. I och med att använda svart-vit teknik lyckas hon sudda ut det tidsglapp som uppstår mellan arkivbilder och hennes egna nytagna fotografier.

Gemensamt är att hon utifrån bildmaterialet skapat akvareller, som blandar olika målningsteknik. Från det detaljrika, absolut strikta och raka, till klassisk utflytande akvarellteknik.

– Det blir både en livlighet och en stumhet samtidigt, berättar Kristina.

Detta framgår tydligt på målningarna från Frösö sjukhus, vilka dessutom har en röd baksida som strålar ut på väggen.

Totalt består "I arkivets veck" av 19 akvareller och utställningen pågår 19 januari–3 februari.