Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Både Storebror och morsan ser dig

Har ni sett annonsen som uppmanar oss: Håll koll på ditt barn [din fru] …? På relativt kort tid har våra mobiltelefoner gett företag nya möjligheter att tjäna pengar på oss.

Att ha mobilen i fickan kan jämföras med att ha en modern sökare på sig. Mobilen vet nämligen alltid var vi är.

Mobil positionering började som många andra teknikutvecklingar lekfullt, den skulle hjälpa oss att se var våra vänner var. Var är du just nu, i stället för vad gör du just nu. Snart insåg företagen marknadsföringsvärdet i detta och vi kan nu få riktade reklam-sms från butiker, restauranger med mera, när vi promenerar förbi dem.

Och så kan mobila positioneringstjänster hjälpa oss att ha koll på våra barn, fruar och män. Tjänsten sägs vara populär hos barnfamiljer. Som ett av företagen själv skriver på sin hemsida, ska det ge föräldrarna trygghet att veta var barnen befinner sig.

Men kan trygghet motiveras med övervakning?

För inte så länge sen fördes det en livlig debatt om FRA i Sverige. Orwells 1984 blev åter aktuell. Storebror ser dig.

Men att spåra sina nära och kära, känns helt okej? Morsan ser dig. Och vari består egentligen tryggheten? Om barnet är någonstans det inte ska vara – rusar föräldern dit då? Hinner den fram i tid?

Hur självständigt blir barnet med vetskapen att alltid ha backup hemifrån? Och vad händer med tilliten i en familj när alla övervakar alla?

Invånarna i Orwells Oceanien övervakas minutiöst genom en teleskärm som också sänder ut propaganda. Teleskärmen liknar en tv och finns i varje hem. Skillnaden är att den ständigt är påslagen. Våra mobiler är nästan jämt på och propagandan kan jämföras med reklam.

Men är övervakning alltid av ondo? I dag är vi vana vid kameror på offentliga platser, vana att Google förstår vad vi letar efter/kommunicerar kring. Efter att filosofen Torbjörn Tännsjö, i en debatt mot Thomas Bodström 2008, kraftfullt tog avstånd från övervakningssamhället har Tännsjö bytt ståndpunkt. I boken ”Privatliv” (2010) argumenterar han för en total genomsiktlighet av medborgarnas liv. Ju mer öppna vi är i ett samhälle ju mindre går att hålla hemligt, menar han. Men då måste också myndigheter och statsmakten bli öppnare. Men tendensen pekar snarare åt motsatt håll: fotoförbud på sjukhus. Inkomstuppgifter blir hemligare, Skatteverket stoppar möjligheten att söka efter personnummer …

Än så länge är mobilen en eftertraktad pryl för många barn. Men kommer den att upplevas som en elektronisk fotboja inom en snar framtid? Kanske leder det till en ungdomsrevolt: vägra mobilen och den klassiska tonårsdialogen ”vart ska du? – ut” återupplivas.