Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Badnedläggning hårt slag mot handikappade

Landstinget vill lägga ner habiliteringens bad på Frösö strand. Det är ett hårt slag mot de svårast handikappade, anser de föräldrar och organisationer som nu protesterar mot planerna.

Annons

Habiliteringen ska flytta till nya lokaler i gamla polishuset och en följd blir troligtvis att det uppskattade habiliteringsbadet på Frösön kommer att läggas ner.

En som skulle drabbas av en sådan nedläggning är Erna Gunneriussons son. Han är gravt handikappad, sängliggande och en av de som regelbundet använder badet.

– Den enda gången som min som min son kan stå upprätt och andas ordentligt är när han är här på badet. Jag har besökt de andra baden i Östersund, men inget av dem är anpassat till så svåra handikapp som min son har, säger hon. Under ett par dagar har hon samlat över 300 namnunderskrifter mot nedläggningen och hon räknar med att det kommer att bli många flera.

Habiliteringsbadet på Frösö strand är kommunens nyaste, men efter att landstinget sålt fastigheten som badet byggdes i har hyreskostnaderna blivit så höga att det ändå är det bad som ligger i farozonen när svångremmen dras åt.

Anders Brunn är ansvarig för badet håller med om att en nedläggning skulle slå mot de brukare som har svårast handikapp.

– Det är tråkigt, för egentligen skulle vi behöva flera bad av den här typen, inte färre, säger han.

Carsten Denckert är chef för område barn-kvinna på landstinget och den som utreder den planerade nedläggningen. Han berättar att flera bekymrade brukarorganisationer har hört av sig i frågan och vill betona att inget ännu är bestämt.

– Ett av problemen är att badet på Frösön har byggt specifikt för handikappade barn- och ungdomar medan de andra baden inte är det, men frågan är komplex och vi gör vårt bästa för att inga grupper ska komma i kläm, säger han.

En aspekt är ekonomisk eftersom hyran på Frösö strand kostar landstinget dyra pengar. Men även om landstinget inte längre vill hyra lokalen anser han inte att badet behöver försvinna.

– Vi kan bara se till våra behov, men badet används också av kommunen och de betalar i dag en ganska blygsam summa för att använda badet, säger Carsten Denckert, som ser anser en lösning på problematiken kan vara att de tar över verksamheten.

Tjänstemannaförlaget om nedläggningen beräknas bli klart till årsskiftet.