Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bakom ytterdörren öppnar sig avgrunden

Gå inte in genom ytterdörren till den gamla fastigheten på Storgatan 41 i Östersund. Gör du det störtar du flera meter ner i ett djupt schakt.

Annons

Ett av de hus som genomgår en totalrenovering är fastigheten Pantbanken på Storgatan 41. Bakom ytterdörren erbjuds besökaren bara ett svart djupt hål.

Huset består i dag bara av tre väggar, eller snarare delar av väggar. Fasaden ut mot Storgatan är intakt medan de två vägarna in mot gården endast är delvis intakta. Öppnar du ytterdörren in till huset faller du handlöst flera meter, ner i ett djupt schakt.

Tanken är att det ska bli en butikslokal i bottenplanet, ett kontor en trappa upp samt en lägenhet in mot gården. Men bygget har kringgärdats av en rad diskussioner. Initialt skulle hela fastigheten ha varit klar för inflyttning i september men meningsskiljaktigheter kring hur fastigheten ska renoveras har inneburit försening i byggprocessen.

– När man renoverar ett sådant här hus föregås det av diskussioner mellan såväl byggherren, kommunen och länsstyrelsen. Efter hand som vi renoverade fastigheten fann vi dessutom att skicket var betydligt sämre än vad vi förväntat oss både vad gäller stommen och grundläggningen, säger Linus Ekqvist på Storsjö förvaltning.

Nu handlar det om att skickliga hantverkare ska kunna återskapa den fastighet som såg dagens ljus först kring mitten av 1800-talet i så stor omfattning som möjligt.

Men det är komplicerat att ge sig på ett så kallat Q-märkt hus. Det hade gått betydligt fortare att bygga nytt. Q-märkta blir hus i detaljplanen som anses vara värdefulla ur ett byggnadskulturellt avseende och där alla åtgärder är hårt reglerade. Q-märkta hus kallas annars för K-märkta hus.

– Nu är slutmålet att ha en butikslokal mot Storgatan i nedre planet, ett kontor en trappa upp och en trerummare på cirka 110 kvadratmeter i den inre delen av fastigheten, förklarar Linus Ekqvist.

Går allt som planerat ska inflyttning ske under våren.

Men som sagt, gå inte in genom ytterdörren ännu.