Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Balkanbrass och SAM-jubileum

Nästa torsdag blir det fullt drag när rumänska storbandet Fanfare Ciocarlia spelar på OSD.
Och veckan därpå firar Klubb SAM tioårsjubileum med stor konsert på Storsjöteatern.

Småskalig Akustisk Musik (SAM) är ledordet för klubben, även om det romska tolvmannabandet från Rumänien kanske inte är så småskaligt, men mycket akustiskt.

Ursprungligen var gruppen en lös sammansättning av musiker som spelade på bröllop och danser, fram till 1996 då de formerade sig till nuvarande sättning, med nästan bara blåsare.

Balkanblås innebär full fart med "gypsy music" som de själva skriver på hemsidan. Samtliga medlemmar kommer från den lilla byn Zece Prajini i nordöstra Rumänien där befolkningen består av ett 80-tal lantbrukarfamiljer.

Gruppen turnerar numera jorden runt och var för tiotalet år sedan på Yran, SvT har även sänt en dokumentär om den spektakulära gruppen, vars namn betyder "lärkans sång".

Medlemmarna berömmer sig av att spela snabbare än de flesta, men ändå med känsla och de tilltalar allt från punkare till klassiska musikälskare.

Senaste skivan heter "Devil's Tale" och kom i januari på Asphalt Tango Records.

• Efter denna smällkaramell dröjer det bara en dryg vecka innan Klubb SAM firar sitt tioårsjubileum. Till det har man bjudit in flera av sina trognaste artister, inklusive grundaren Alistair Cochrane som kommer med hustrun Christina Eketorp.

Lördag 8 november intar de Storsjöteaterns foajé tillsammans med Peter Mellgren/Fredrik Mårtensson, Gustav Kape Lindqvist, Ellen Sundberg, Safoura "Abjeez" Safavi/Johan "Manantial" Moberg/Robin "Robbie Rulah" Cochrane, Jahzzmaicans med P-danjelsa och antagligen fler artister.

– Vi vill knyta ihop de tio åren med musiker som var med redan från början, de ska bli jättekul, säger Martin Sundin i SAM, som numera bokar klubbens spelningar.

• Ovanpå detta kommer 20 november trion Primus Motor till Stocke Titt, tre mycket rutinerade folkmusiker.

Basisten Johan Lindbom har spelat med bland andra Sara Isaksson, Anders Widmark och Malin Foxdal.

Magnus Zetterlund sjunger och spelar mandolin i Nordic, som spelade här i fjol och har även spelat med Tomas Ledin, Esbjörn Hazelius och Malin Foxdal.

Filip Jers är flerfaldigt internationellt belönad munspelare som ger ut soloskivor men också anlitats av såväl Timbuktu som Jan Lundgren Trio

• SAM är också inblandade när Hoven Droven 26 november firar att det är 20 år sedan de debuterade med Hia Hia, genom att spela igenom hela skivan i Storsjöteaterns foajé.