Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Baltikums moderna Askungesaga - 25 år av återställd självständighet

Artikel 5 av 5
Almedalsveckan 2016
Visa alla artiklar

För 25 år styrde Sovjetunionen Baltikum. Rubeln var valutan i Tallinn, Riga och Vilnius. Sovjetiska ockupationstrupper fanns på plats och KGB:s säkerhetsstruktur vakade över allt. Ledarsidan har träffat utrikesministrarna för Estland och Lettland.

Samtalen finns att lyssna på Podd72.se. Podden finns även att ladda ned på iTunes och Acast .

I solskenet intill Visby ringmur påminner Estlands utrikesminister Marina Kaljurand att historien aldrig är given och framtiden är svår att förutse, precis som det var i juli 1991.

"Förändringarna har varit enorma. Förutom rubel och att vi var en sovjetrepublik med sovjetiska trupper på vårt territorium kunde ingen drömma om att vi skulle gå med i EU och Nato. Vår självständighet var ännu femtio dagar bort (utropades 20:e augusti). Men vi hade vår politiska övertygelse och vår vilja att återställa det som ockupationen tog ifrån oss - vår självständighet."

Det är Swedbank som bjudit in till avslutningen av samtalsserien Baltic Talks, och i trädgården under Almedalsveckan får jag en pratstund med utrikesministrarna i Estland och Lettland om dagens utmaningar i Östersjöområdet. Det nyss avslutade seminariet har haft rubriken: ”No. Russia can't isolate the Baltics”, en titel som delvis irriterar Lettlands utrikesminister Edgars Rinkēvičs som tycker att synsättet är överspelat.

"Det är dags att släppa den här frågeställningen. Säkerheten är odelbar."

Läs mer: Aldrig mer ensam

Sveriges säkerhet byggs i Baltikum, och vice versa. Europa hänger ihop. Ungefär så går resonemanget i samtalet. Även Estlands Marina Kaljurand betonar enighet och solidaritet för att lösa problemen.

"Dagens utmaningar är inte mindre än de vi såg på 90-talet, vi har säkerhetshotet från öster, terrorismen, migrationskrisen, Brexit och ekonomiska problem i vissa länder."

Estland och Lettland är två små stater som på kort tid åstadkommit mycket. Efter en femtioårig ockupation blev det en demokratisk förvandling på kort tid.

"De baltiska länderna är unika i världen genom att vi kunnat göra så snabba reformer och bli demokratiska länder så snabbt. Idag kan vi dela med oss dessa insikter till övriga världen", förklarar Marina Kaljurand och pekar på att det var möjligt tack vare andra fria länders engagemang.

"Vi hade starkt stöd från våra partners och allierade, som de nordiska länderna, USA och Kanada. Ni trodde på oss och ni bistod oss finansiellt och med experter. Det var avgörande; vår vilja och ert stöd var en utmärkt kombination."

Och resan som Estland har gjort, från centralstyrd planekonomi till IT-nation med världsledande E-förvaltning är fantastisk. Och just den här kunskapen om att det går förändra är vägledande för politiken.

"Det är därför vi tar Ukrainas, Georgiens och Moldaviens ambitioner att närma sig Europa på så stort allvar. Och så längre de följer den europeiska vägen så står vi sida vid sida med dem."

Men det finns mörka moln på himlen. Ett aggressivt och revanschistiskt Ryssland förstör informationsmiljön genom propaganda. Det är bara en av flera mörka krafter Europa har att hantera menar Edgars Rinkēvičs som även nämner högerextremismen och islamiska staten.

"Kampen om hjärtan och hjärnor i Europa sker på många fronter."

Lettland har en stor andel rysktalande befolkning som bara följer rysk tv.

"Det är utan tvivel att den ryska propagandan som når den rysktalande befolkningen är väldigt kraftigt. Många i Ryssland slår på tv:n och ser det vackra livet, men sedan öppnar de kylskåpet och ser att det är helt annorlunda. Problemet är att i Baltikum så är kylskåpen fulla vilket gör att det är mer troligt att du tror på den ryska propagandan hos oss än i Ryssland."

Läs mer: "Missbruk av demokratin" - försvarsministern om informationskriget och Sveriges arbete med att bygga upp ett psykologiskt försvar

I Riga har flera Natoländer byggt upp ett Center of Excellence i strategisk kommunikation, som Sverige nu går med i. Dessutom finns ett center för baltiska journalister som också arbetar med att hantera propagandan.

"Vi försöker alla hitta de rätta instrumenten att hantera den här utmaningen. Vi måste bekämpa de uppenbara ”hatiska uttalanden” som sänds av rysk tv. Om vi inte använder både käpp och morot så kan vi inte vinna det här slaget."

Men att det inte är en lätt situation understryker Rinkēvičs, för var går den fina balansen mellan yttrandefrihet och den organiserade informationskrigföringen från främmande makt eller extremistgrupper?

Och att propagandan bidrar negativt till det europeiska stämningsläget är också Marina Kaljurand inne på, men också att politiken har det bärande ansvaret.

"Att många blir tveksamma gentemot EU är inte så konstigt. Vi pratar inte tillräckligt mycket om vad vi gör i Europa. Osäkerheten påverkar, människor vill veta att vi politiker gör allt vi kan för att våra medborgare ska få leva i ett säkert, självständigt, rikt, lyckligt och demokratiskt land."

För 25 år sedan var det få som vågade tro, även om många hoppades, att Estland, Lettland och Litauen skulle kunna vara säkra, självständiga, rika, lyckliga och demokratiska länder. Det senaste kvartsseklet har varit en sällsamt lyckosam period för östersjöområdet, låt oss fortsätta värna det för kommande generationer.

Läs mer: Huvudlöst att bygga gasledningen som sätter Europas solidaritet på prov

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte succén Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar