Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Banarne rockar fett på Yran

I dag på nationaldagen spelar de på samma scen som Black Sabbath, Wasp och Megadeath på Sweden rock festival.
I augusti är Electric Banana Band på Yran.

– Vi provar nytt och gammalt, försöker hänga med så gott vi kan, säger Klasse "Banarne" Möllberg, en av veteranerna i bandet som bildades redan på 70-talet.

Lagom till sommaren släpper de exempelvis en ny singel under namnet "Banarne for president" där Banarnes trogne kompis Lasse Trazan Åberg lekfullt gör ett upprop för "Banandemokraterna" som vill värna bananens rätt i samhället, arbeta för bättre bananomsorg med mindre banangrupper och se till att banankonventionen följs.

Åberg och Janne Zebran Schaffer har dessutom som sidoprojekt börjat jobba med "Swedish Mouse Mafia" där de åldrade herrarna tänker ge sig i kast med housemusikens mysterier.

Och mitt bland andra grånade rockveteraner spelar bananbandet alltså just i dag på Sweden Rock i Sölvesborg, mitt bland övervintrade pudelrockare som kanske rentav ingick i publiken till de barnprogram som är bandets grogrund.

Det var 1976 som Lasse Åberg fick i uppdrag att göra en serie barnprogram för SVT:s räkning. Tillsammans med Klasse Möllberg valde de att inreda en studio till djungel med sig själva som musikaliska värdar och filmpresentatörer.

Programmen sändes 1976-1978 och lockade även många vuxna utöver den barnpublik man riktade sig till.

Slumpen gjorde senare att serien utvecklades ytterligare ett steg. SvT råkade nämligen av misstag radera alla de första programmen när dessa skulle repriseras, vilket fick Åberg och Möllberg att göra en helt ny serie.

Till den startades studiobandet Electric Banana Band med bland andra Janne Schaffer och flera andra mycket meriterade studiomusiker. Och nu blev succén monumental när Åberg skrev ordvitsande texter till Schaffers trallvänliga melodier.

"Zvampen", "Banankontakt av tredje graden" och "Alp-joddel" var några titlar som gjorde att bandet så småningom spelade både på Hultsfredsfestivalen och senare även Yran och då hade monumentala hits som "Maya min piraya".

Bilder från Yran visar en skog av barn som sitter på far och farföräldrarnas axlar och vajar i takt med allsångsledaren Möllberg, med gedigen erfarenhet av att spela after-beach på Snäck och after-ski i Åre.

2005 sålde de ut Globen och 2006 ställde bandet upp i Melodifestivalen.

– Det är flera år sedan vi turnerade nu och vi blandar nya låtar med en rad av de mer kända och det ska bli jättekul.

På Yran spelar bandet torsdag 31 juli 19.00