Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bankerna försvårar för företagen

Regeringen med riksgälden har med olika medel gjort injektioner i det finansiella systemet för att underlätta bland annat kapitalförsörjningen till företagen. Har då bankerna blivit mer riskvilliga att låna ut kapital? Nej, åtminstone inte när det gäller att låna ut till förvärv av bolag och medverka till att generationsskiften kan ske.

Bankerna har snarare skärpt kraven och lånar numera regelmässigt ut endast 50 procent av köpeskillingen vid förvärv mot tidigare upp till 90 procent när riskkapitalbolag har gjort sina förvärv. Resterande köpeskillingar måste då täckas upp med riskkapitalbolag, Almi samt säljarreverser vilket innebär att säljaren i allt större grad får vara med och finansiera generationsskiften.

Dessutom kräver bankerna att amorteringen av förvärvskrediten skall ske på längst fem år och då före säljaren får amortering på säljarreversen. Det innebär att säljaren av sitt livsverk kanske inte får fullt betalt förrän efter några år på ålderdomshemmet eller att han inte kan förvärva den där lägenheten på solkusten som han alltid har drömt om efter 30 års företagande med tolv timmars arbetsdagar.

Det här är förödande för en region som Jämtland, där köparna regelmässigt har liten andel eget kapital att man skall vara med och ta ansvar och påverkas av felspekulation som bankerna bland annat gjort i Balstaterna, Ukraina samt Irland. Det är dags för politiker och organisationer att påverka regeringen att följa upp det åtgärder man har gjort för att öka tillgången till kapital verkligen kommer små och medelstora företag tillgodo. Att öka tillgången till riskvilligt kapital är en större fråga än att sänka arbetsgivaravgifterna.