Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bankomatliga kan få fängelse och utvisning

I dag avslutades rättegången i Östersunds tingsrätt mot de tre män som misstänks ha manipulerat ett flertal bankomater i Jämtland och andra delar av Sverige. Männen riskerar fängelse och utvisning.

Männen, två bröder och en vän till dem, ska ha använt sig av en metallist, klister och dubbelhäftande tejp för att ta pengar från bankomater. Metoden kallas för "cash trapping" och innebär att bankomatkundernas pengar inte kommer ut. I stället fastnar de och kan "vittjas" av de som monterat fällan. I Jämtland ska den äldre brodern och vännen ha manipulerat automater i Svenstavik, Strömsund och Järpen under oktober.

De tre männen kommer från ett annat EU-land. Under rättegången vittnade den äldre av bröderna att han sökt sig norrut till Sverige via Finland för att skaffa ett jobb. Men det var svårt, pengarna tog slut och han fick panta burkar i stället. Under rättegången erkände mannen att han hade trixat med bankomater.

– Jag hade inga resurser och var desperat.

Åklagare Sune Andersson menade att alla tre männen begått brotten tillsammans.

– Det är de som sitter framför mig som är skyldiga, sade han och yrkade på grov stöld, vilket ger minst 6 månaders fängelse. Han ansåg också att männen bör utvisas.

– De har levt på brottslighet och de har ingen anknytning till Sverige. De saknar dessutom egna medel och risken är stor att de fortsätter att begå brott.

I stämningsansökan står det att flera av brotten – de genomförda samt icke fullbordade – bör bedömas som grova eftersom gärningarna varit "hänsynslösa", "farliga", "planlagda" och "systematiska" och riskerat att "allvarligt rubba allmänhetens förtroende för banksystemet i riket".

– Det är som att ta i så att byxorna spricker, sade advokat Mats Bäck som försvarade den äldre av bröderna. Och sade vidare att det inte alls verkade särskilt systematiskt eller planlagt, utan snarare klumpigt utfört.

– Det är ju flera målsäganden som rivit bort listen och tejpen.

Istället för grov stöld ville försvaret se villkorliga domar och böter. Tingsrätten beslutade att de tre männen ska bli kvar i häktet, tills domen meddelas fredag 20 december, eftersom det finns en risk att de fortsätter med brott och drar sig undan straff om de försätts på fri fot.