Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Banta kommunstyrelsen"

I ett gemensamt förslag till ny politisk organisation i Ragunda föreslår nu Centerpartiet, Allians för Ragunda och Vänsterpartiet att kommunstyrelsen bantas samt att en socialnämnd inrättas.

Frågan om eventuella förändringar i den nuvarande organisationen har aktualiserats i projektet Vital demokrati där man inte kunnat enas om ett slutförslag.

Under en längre tid har dock röster höjts för att en nyinrättad socialnämnd borde ersätta det sociala utskott som i dag är kopplat till kommunstyrelsen.

Här har oppositionspartierna vid olika tillfällen efterlyst den förändringen, men Socialdemokraterna som har egen majoritet i kommunfullmäktige har hittills inte ansett en sådan förändring nödvändig. I det gemensamma förslaget förslår nu de tre oppositionspartierna att antalet ledamöter i kommunstyrelsen minskas från 14 till 11 samtidigt som en socialnämnd med nio ledamöter inrättas.

Kopplat till kommunstyrelsen vill oppositionen i stället för ett socialutskott inrätta ett utskott som ska handlägga frågor som rör barn, skola och fritid. Det utskottet ska bestå av fem ledamöter.

– De förändringar i organisationen som vi föreslår ger kommunstyrelsen större möjligheter att ägna sig åt framtidsfrågor i stället för att som nu släcka brasor, säger nuvarande oppositionsrådet Bo Bergström (AfR) .

När det gäller arvoden och ersättningar vill oppositionen behålla nuvarande sammanträdesarvoden. Likaså vill man behålla nuvarande partistöd oförändrat.

Slutligen vill oppositionen sätta ett tak för kommunalrådsarvodet i Ragunda. Det månadsarvodet ska vara högst 40 000 kronor.

– Högre ska arvodet inte vara med tanke på kommunens storlek, anser Bo Bergström.

Både oppositionens och socialdemokraternas förslag, där ingen socialnämnd föreslås, ska slutligen behandlas av kommunfullmäktige i mitten av oktober.