Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Banta kommunstyrelsen"

I ett gemensamt förslag till ny politisk organisation i Ragunda föreslår nu Centerpartiet, Allians för Ragunda och Vänsterpartiet att kommunstyrelsen bantas samt att en socialnämnd inrättas.

Annons

Frågan om eventuella förändringar i den nuvarande organisationen har aktualiserats i projektet Vital demokrati där man inte kunnat enas om ett slutförslag.

Under en längre tid har dock röster höjts för att en nyinrättad socialnämnd borde ersätta det sociala utskott som i dag är kopplat till kommunstyrelsen.

Här har oppositionspartierna vid olika tillfällen efterlyst den förändringen, men Socialdemokraterna som har egen majoritet i kommunfullmäktige har hittills inte ansett en sådan förändring nödvändig. I det gemensamma förslaget förslår nu de tre oppositionspartierna att antalet ledamöter i kommunstyrelsen minskas från 14 till 11 samtidigt som en socialnämnd med nio ledamöter inrättas.

Kopplat till kommunstyrelsen vill oppositionen i stället för ett socialutskott inrätta ett utskott som ska handlägga frågor som rör barn, skola och fritid. Det utskottet ska bestå av fem ledamöter.

– De förändringar i organisationen som vi föreslår ger kommunstyrelsen större möjligheter att ägna sig åt framtidsfrågor i stället för att som nu släcka brasor, säger nuvarande oppositionsrådet Bo Bergström (AfR) .

När det gäller arvoden och ersättningar vill oppositionen behålla nuvarande sammanträdesarvoden. Likaså vill man behålla nuvarande partistöd oförändrat.

Slutligen vill oppositionen sätta ett tak för kommunalrådsarvodet i Ragunda. Det månadsarvodet ska vara högst 40 000 kronor.

– Högre ska arvodet inte vara med tanke på kommunens storlek, anser Bo Bergström.

Både oppositionens och socialdemokraternas förslag, där ingen socialnämnd föreslås, ska slutligen behandlas av kommunfullmäktige i mitten av oktober.