Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara 18 procent av landets aktiebolag har en kvinnlig vd – så ser det ut i din kommun

I Jämtlands län finns störst antal kvinnliga vd:ar i Strömsund. 28 av kommunens 119 vd:ar är kvinnor, vilket motsvarar en siffra på 24 procent. Lägst antal finns i Berg och Bräcke, där siffran är 10 procent kvinnliga vd:ar i båda kommunerna. Det visar öppen data från Bolagsverket som Nyhetsbyrån Siren har bearbetat.

Av landets 138 785 utsedda vd:ar är 24.805 kvinnor, vilket motsvarar 18 procent. Bara i två kommuner, Åsele och Danderyd, var andelen kvinnliga vd:ar över 30 procent.

– Tittar man på verkställande direktörer i börsföretag så är könsfördelningen ännu lite skevare, säger Klara Regnö, forskare inom genus, organisation och ledning vid Mälardalens högskola till Nyhetsbyrån Siren.

Hon fortsätter:

– Ur ett samhällsperspektiv har vi ett jämställdhetspolitiskt mål som säger att kvinnor och män ska ha samma möjlighet att forma samhället och sina egna liv, det vill säga att vi ska ha samma tillgång till makt. Den ekonomiska makten, att styra samhället och ha inflytande över näringslivet, är en viktig del i det. Ur det perspektivet är det ett problem att kvinnor inte har samma möjligheter till det.

Statistiken är öppen data från Bolagsverket som Nyhetsbyrån Siren har bearbetat. I statistiken ingår alla aktiebolag i Sverige i april 2018 där en vd finns utsedd. Externa vd är inte med i beräkningen.

Läs även: Efter 26 år stänger caféet i Kesudalen – ägaren Anita Ekman: ”Jag ska må gott på ålderns höst som alla andra pensionärer”