Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara 3 av 17 inbjudna kvar hos Jamtli

Avhoppen från Jamtlis höstutställning "Udda & jämt" har nu närmat sig den yttersta smärtpunkten för konstföreningen (JLK) och museet.

Om alla uppgifter på tisdagen stämmer från olika medier återstår nu endast tre av de ursprungligen 17 inbjudna konstnärerna.

– Det är otroligt tråkigt att saken tagit den här vändningen. Särskilt som det inte är vi själva utan Jamtli som tagit beslutet att utestänga Vilks, konstaterar Görel Stephanson, tidigare ordförande för JLK.

Hon har under två år arbetat med förberedelserna inför föreningens pågående 100-årsfirande, som utställningen "Udda & jämt" var tänkt att ingå i. Denna vecka tvingas hon och JLK samla in besked från de återstående inbjudna, men har ännu inte fått besked från alla.

Även Zandra Ahl, Per B Sundberg och Andreas Poppelier meddelade under tisdagen att de kliver av.

SR:s Kulturnytt uppgav på tisdagen att även Anna Odell och Magnus Wallin hoppar av, vilket JLK inte ännu har fått bekräftat.

I helgen stod det klart att Mikael Eriksson och Anne-Marie Nordin klev av, liksom redan i förra veckan i tur och ordning Marianne Lindberg DeGeer, Ola Åstrand, Karin Mamma Andersson och Jockum Nordström.

Redan i våras tackade Nathalie Djurberg nej på grund av att hon redan var inbokad på ett flertal andra utställningar och förra måndagen utlöstes hela situationen när jamtlichefen Henrik Zipsane själv tog beslutet att avboka Lars Vilks.

De tre som ännu inte lämnat besked är därmed Claes Eklundh, Linn Fernström och David Svensson. Enligt radions Kulturnytt tvekar Svensson, medan varken de eller JLK nått Fernström eller Eklundh för besked.

Det innebär att tolv konstnärer aktivt valt att kliva av från utställningen, de flesta i uttalad protest mot Jamtlis beslut, tre har ännu inte lämnat besked, en klev av redan i samband med inbjudan och en petades av Jamtli.

– Vi hade styrelsemöte på måndagen och beslöt då att försöka gå vidare, utifrån hur situationen såg ut då. Vi har inte tagit ställning till om det finns något minsta antal konstnärer för att vi alls ska genomföra utställningen.

– Beroende på hur saken utvecklas kan vi behöva ha ytterligare ett styrelsemöte under tisdagen, säger Görel Stephanson.

Hon påpekar att det är JLK som fattar beslut huruvida utställningen ska bli av eller inte under de rådande omständigheterna:

– Det är vår utställning, så det beslutet ligger hos oss och inte hos Jamtli.