Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara Alliansens politik säkrar jobben

I dag möts ledande företrädare för Alliansen och oppositionspartierna vid Åre Kapitalmarknadsdagar.

Med mindre än sex månader kvar till valet är skiljelinjerna i svensk politik tydliga. Där Alliansen går fram med fullt finansierade förslag som sänker trösklarna till arbetsmarknaden så väljer Socialdemokraterna att gå fram med omfattande skattehöjningar på arbete för att finansiera stora utbyggnader av bidragssystemen.

Vi hoppas att dagens debatt, och de kommande debatterna inför valet, kan belysa de viktiga vägval som Jämtland och Sverige står inför. Två av dessa vägval är:

• Fler vägar till jobb eller höjda anställningskostnaderna. Alliansen har bland annat knutit jobb och skola närmare varandra genom yrkesintroduktionsanställningar samt sänkt anställningskostnaderna för unga.

S väljer i stället att gå fram med förslag som gör det mellan 30 000 till 40 000 kronor dyrare per år att anställa unga.

• Mer kunskap i skolan eller ofinansierade löften. Totalt satsar Alliansen 7 miljarder kronor mer på utbildning i dag jämfört 2006. Vi vill fortsätta lägga grunden för mer kunskap i skolan genom att stärka lärarna, arbeta för mindre klasser och bättre kunskapsuppföljning genom tidigare betyg.

Det är välkommet att S i stort har anslutit sig till Alliansens utbildningspolitik, men att kunna ta ansvar för mer kunskap i skolan bygger på ansvar för ekonomin.

S saknar i dag mer än 10 miljarder kronor i finansiering för sina förslag. Vallöften utan ekonomisk täckning skapar vare sig mer kunskap i skolan eller fler jobb utan riskerar i stället skapa stora hål i offentliga finanser.

Med starka offentliga finanser har Sverige, som ett av få länder, kunnat stötta ekonomin genom snart sju år av kris och lågkonjunktur. Det har gjort att Sverige har kunnat styra undan från de flesta av krisens härjningar som nedskärningar, jobbförluster och växande statsskuld vilka har drabbat andra länder.

I stället har över 200 000 nya jobb skapats, resurserna till välfärdens kärna ökat och utanförskapet kraftigt minskat. Sverige väntas även vara det enda EU land som har lyckats sänka statsskulden mellan 2006 och 2014.

Att se till att jobben blir fler i en tid som präglas av en allt hårdare global konkurrens är Sveriges största framtidsutmaning. Här är ordning och reda i offentliga finanser och satsningar på utbildning avgörande förutsättningar.

Sverige och Jämtland står inför ett viktigt vägval där det är tydligt att det endast är Alliansen som har en väl förbered politik för att säkra jobben.

Anna Kinberg Batra (M) Gruppledare i riksdagen och ordförande i finansutskottet

Saila Quicklund (M) Riksdagsledamot för Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel